Exasperat de intoleranţă, un român din Germania se revoltă: „Cu ce am greşit dacă Dumnezeu m-a făcut mai colorat?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Costanda, românul care şi-a exprimat revolta faţă de intolerenţă pe Facebook
Viorel Costanda, românul care şi-a exprimat revolta faţă de intolerenţă pe Facebook

Mesajul de revoltă faţă de tratamentul rasist la care este supus, postat de un român din Germania pe Facebook, a primit în replică zeci de mesaje de simpatie şi încurajare din partea unor concetăţeni din diaspora.

Viorel Costanda, un român de etnie romă plecat la muncă în Germania, a postat un mesaj emoţionant pe grupul de Facebook "Români din Germania". 

Românul şi-a vărsat năduful în faţa concetăţenilor, iritat de un episod în care a fost nevoit să asculte un şir lung de jigniri emise de un seamăn cu orientări rasiste, în faţa căruia a ajuns când a cerut un loc de muncă.

În mesaj, Costanda (45 de ani) îşi face un scurt autoportret, din care rezultă că a muncit încă din anii '90 prin mai multe ţări din Europa, perioadă în care a lucrat din greu pentru a-şi întreţine familia în domeniul decoraţiunilor interioare. 

"Este absolut terifiant cât de repede poţi fi jignit şi umilit de o persoană care probabil nici macar nu are un minim de cultură generala sau educaţie... În general, oamenii educaţi şi cu studii minime au puterea de a ignora, cel puţin, o persoană care, din varii motive, nu le este pe plac. Sunt efectiv frustrat şi oripilat de atitudinea domnului care m-a făcut ţigan şi cioară şi cum a mai vrut domnia sa... Şi aş vrea să-mi explice cineva cu ce am greşit dacă Dumnezeu m-a făcut mai colorat ???????????????? Sunt ţigan... nu mă voi pune acum să neg. Vb spaniola, italiana, turka, engleza, un pic germană, şi totuşi ţigăneşte nu ştiu, spre rushinea mea... Am terminat un liceu, am umblat din '90 prin toată Europa, am permis categoria B din 2003, peste 500.000 de km fără nici un incident de trafic... Am muncit numai în Spania, la Madrid, 12 ani ca autonom în decoraţiuni interioare. Am cerut doar un loc de muncă, nimic mai mult. Nu văd de ce trebuie să fiu jignit doar pentru că sunt un pic mai închis la culoare. Fac tot posibilul să nu deranjez pe nimeni, iar eu, la rândul meu, cer doar să nu fiu jignit în mod gratuit", a scris Viorel Costanda pe grupul de pe Facebook.

Mesajul românului, postat pe data de 24 aprilie, a adunat zeci de comentarii până acum, majoritatea pozitive, de încurajare: "Nu te supăra, încearcă să ignori oameni fără educaţie. Îmi cer eu, ca româncă neaoşă din Ţara Făgăraşului, SCUZE în numele lor! IARTĂ-I şi îţi doresc multă sănătate!", a fost unul dintre acestea.

Ulterior, Viorel Costanda a revenit cu un comentariu de mulţumire: ”Plâng... Vă jur că mesajele voastre m-au impresionat până la lacrimi... Sunt profund impresionat... Se pare că există speranţă".

În urma unei cercetări de piaţă recente, a rezultat că mai multe state europene, inclusiv România, sunt "reticente" în combaterea rasismului antiromi sau în adoptarea de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei acestei comunităţi. Concluzia a fost făcută publică de oficialii Forumul European al Romilor şi Nomazilor (FERV), o organizaţie cu care Consiliul Europei are un acord de parteneriat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite