Eliberarea unui primar: prejudiciu neachitat, pedeapsă redusă cu o treime şi zile compensatorii din cauza condiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel „Bebe” Onofraş, fost primar al municipiului Iaşi, primul de după căderea comunismului, a fost eliberat condiţionat după ce a executat mai puţin de o treime dintr-o pedeapsa de 4 ani şi 4 luni. Onofraş, care are peste 60 de ani, a beneficiat atât de zilele de muncă din penitenciar, cât şi de recursul compensatoriu pentru deţinuţii care îşi execută pedeapsa în spatele gratiilor.

Onofraş a fost condamnat definitiv în decembrie 2016 la 4 ani şi 4 luni de închisoare şi a executat pedeapsa în penitenciarele din Iaşi şi Vaslui, fiind eliberat din cel din urmă la finele săptămânii trecute. 

Onofraş a beneficiat de faptul că are peste 60 de ani, pedeapsa sa fiind redusă astfel cu o treime. De asemenea, prin intermediul avocatului, Onofraş a arătat că a fost premiat de către cotidianul The Guardian pentru fotografie, continuând să realizeze fotografii şi după ce a fost încarcerat. Peste 70 de zile de muncă s-au adăugat în baza muncii prestate în închisoare, alte peste 70 fiind considerate executate în baza recursului compensatoriu.

„Este încrezător că se va reintegra în societate, lucru pe care şi-l doreşte cel mai mult. (...) Vrea ca instanţa să fie convinsă că doreşte foarte mult să revină în societate, şi-a asumat greşeala pe care a făcut-o, neglijenţa sau neatenţia trebuie plătită. A încercat să respecte toate cerinţele impuse în această perioadă de timp, şi pentru că ne aflăm la început de an, roagă să i se dea speranţa unui nou început în viaţa sa, un început bun“, ar fi spus Onofraş în sala de judecată, potrivit judecătorilor primei instanţe.

Care au fost acuzaţiile

Prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat Onofraş nu a fost recuperat integral, fostul primar având o poprire de o treime din pensie.

Ionel Onofraş a fost tri­mis judecată în 2014, acuzaţiile fiind de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, alături de Horia Gurău, Eugen Groapă, Cătălin Daniel Lovin, Lucian Pintea, Ono­rică Palade şi Doina Laila Giurcanu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie - iunie 2009, Horia Gurău, Cătălin Daniel Lovin, Lucian Pintea şi Onorică Palade, în baza unei înţelegeri prealabile cu Ionel Onofraş, Doina Laila Giurcanu şi Eugen Groapă, au indus în eroare mai multe societăţi de leasing cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG (încărcătoare frontale) şi JCB (autogreder), utilaje care în realitate nu au existat, al căror preţ fusese deja plătit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeau specificaţiilor tehnice.

„Meca­nismul de fraudare a părţilor vătămate a constat în indu­cerea lor în eroare cu privire la existenţa fizică a utilajelor ce făceau obiectul contractelor de finanţare. În acest scop, inculpaţii s-au folosit de documente (contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire şi recepţie, facturi fiscale, certificate de garanţie, înscrisuri sub semnătură privată false) care au creat aparenţa că utilajele se află în circuitul civil, obţinându-se astfel finanţarea achiziţionării lor de către utilizator“, au precizat procurorii.

Aceştia au mai arătat că în cadrul tuturor contractelor de leasing, utilajele apar ca fiind cumpărate de către utilizatori de la o societate comercială la care Ionel Onofraş era acţionar majoritar, iar Doina Laila Giurcanu era administrator. La rân­dul ei, societatea celor doi a achiziţionat utilajele de la două societăţi comerciale al căror administrator era Eugen Groapă.

„Ratele aferente contractelor de leasing au fost plătite timp de câteva luni de către societăţile utilizatoare, după care acestea le-au întrerupt, concomitent cu cedarea părţilor sociale către persoane din Republica Moldova“, au precizat procurorii. Aceştia au mai arătat că prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6.867.678,46 lei şi 783.683,72 euro, sume pe care, prin sentinţa de vineri, inculpaţii trebuie să le achite cu titlul de despăgubiri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite