Apărătorii Elenei Udrea la DNA: Marius Striblea, avocatul interlopilor din Iaşi, şi Alexandru Chiciu, fost procuror anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arestare Elena Udrea. Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi, şi Alexandru Chiciu
Arestare Elena Udrea. Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi, şi Alexandru Chiciu

Arestare Elena Udrea. Decanul Baroului Iaşi, avocatul Marius Striblea, unul dintre cei mai cunoscuţi din breaslă din zona Moldovei, o reprezintă pe Elena Udrea în dosarele instrumentate de DNA împotriva sa. Celălalt apărător este Alexandru Chiciu, transformat în avocat după ce a lucrat ca procuror în fostul Parchet Naţional Anticorupţie.

Marius Striblea o va însoţi pe Elena Udrea la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în cursul zilei de marţi, 10 februarie, după ce fostul ministru a fost citat pentru a da declaraţii în dosarele în care este cercetat. 

Udrea a fost chemată la DNA după ce, luni seară, Camera Deputaţilor a avizat începerea urmăririi penale pe numele său, dar şi arestarea sa. Procurorii DNA o cercetează pe Elena Udrea în dosarele Gala Bute şi Microsoft, în ambele cazuri anchetatorii solicitând avizul Parlamentului privind arestarea prevenetivă a fostului ministru.

Marius Striblea (40 de ani) este decan al Baroul Iaşi el fiind cel mai căutat avocat din zonă de către membrii lumii interlope din oraş. În trecut, acesta a reprezentat mai mulţi membri ai clanului Corduneanu, printre care şi liderul acestei grupări. Liderii grupării interlope au scăpat cu toţii de închisoare. În plus, unul dintre ei a fost despăgubit de stat cu 30.000 de lei după ce s-a plâns că i s-a pătat imaginea.

Marius Striblea îi reprezintă şi pe fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, interlopi din Piatra Neamţ, judecaţi în prezent de Tribunalul Bucureşti pentru instigare la omor. Cei doi interlopi moldoveni sunt acuzaţi că ar fi comandat asasinarea unui alt interlop local, Dumitru Mironescu. Asasinul tocmit de cei doi, Vitalie Proca, avea să ucidă, în 2012, o altă persoană decât cea indicată de fraţii Mararu.

Un alt cap al lumii interlope reprezentat de Marius Striblea este şi Cosmos Tănase de la Iaşi, supranumit „Prinţul ţiganilor“, condamnat anul trecut la 10 ani de puşcărie pentru trafic de cocaină. La Iaşi, Striblea îi mai apără şi pe doctorii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, cadrele universitare de la UMF arestate recent pentru luare de mită.

image


Marius Striblea (dreapta), alături de Victor Chirilă şi Constantin Adăscăliţei, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Iaşi, pe care i-a reprezentat FOTO Adevărul


În aprilie 2009 magistraţii anticorupţie au cerut interceptarea telefoanelor lui Marius Striblea şi ale altor trei avocaţi, a unei judecătoare şi a unor oameni de afaceri. Cercetările în cauză au fost demarate după ce procurorii anticorupţie au adunat informaţii că Vasile Călin (fost Corduneanu), arestat în urma scandalului cu focuri de armă dintr-un bar din Iaşi, urma să fie pus în libertate prin mituirea cu 100.000 de euro a unui judecător. În cele din urmă, suspiciunea nu s-a concretizat.

Striblea a ajuns decan al Baroului Iaşi în mai 2011, ales în urma votului celor 800 de membri ai Baroului. A fost timp de patru ani stagiar al controversatului Mihail Vlasov, iar printre cei pe care i-a apărat se numără şi omul de afaceri Cristian Maftei, finul politicianului liberal Crin Antonescu, fugit de justiţie după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare cu exectuare în dosarul de corupţie al fostului prefect de Iaşi Radu Prisăcaru.

Alexandru Chiciu, fostul procuror DNA căzut în digraţia lui Daniel Morar  

Alexandru Chiciu, cel de-al doilea apărător al Elenei Udrea, este considerat unul dintre avocaţii de top pe Drept Penal din România. În portofoliul de clienţi ai lui Chipciu se află nume precum Monica Iacob Ritdzi, Ovidiu Tender, George Becali, afaceristul Sorin Ovidiu Vântu, fostul judecător CSM, Toni Neacşu, ex-deputatul Mihai Boldea, Stamen Stantcev sau Petromservice.

În 2011, a reuşit să câştige pentru ziaristul Victor Ciutacu un proces de calomnie intentat de acesta unui alt reprezentant al presei, Radu Moraru. Un succes repurtat de Chiciu, chiar împotriva DNA, a fost procesul în care l-a avut client pe Florentin Pandele, primarul de Voluntari, acuzat că ar fi încasat o şpagă de 180.000 de euro.

Un alt proces câştigat pentru care a primit aprecierile breslei a fost cel intentat împotriva foştilor judecători CSM, Adrian Toni Neacşu şi George Bălan, trimişi în judecată de DNA şi achitaţi de către magistraţii Înaltei Curţi în aprilie 2014.

De altfel, succesele în instanţă ale lui Chiciu sunt considerate de specialişti ca având legătură cu trecutul de magistrat ale avocatului. Alexandru Chiciu a fost procuror al fostului Parchet Naţional Anticorupţie (actualul DNA) şi a ajuns chiar şef al Secţiei a II-a, preluată după plecarea sa de procurorul Doru Ţuluş.

La scurt timp după venirea lui Daniel Morar în funcţia de şef al DNA, numele lui Alexandru Chiciu a apărut pe o „listă neagră“, de 11 procurori indezirabili, trimisă spre aprobare la Consiliului Superior al Magistraturii. Se întâmpla în 2005, perioadă în care se pare că Alexandru Chiciu a intrat în conflict şi cu Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei din acea perioadă. Şi-a dat demisia din magistratură, iar din 2007 apare ca membru al Baroului Bucureşti. 

Numele lui Chiciu este legat de o premieră în justiţia din România, petrecută în mai 2012. Ioan Avram Mureşan, fostul şef al portofoliului de la Agricultură, a devenit atunci primul ministru din România trimis în judecată şi condamnat definitiv. Avram a primit şapte ani de închisoare pentru deturnarea a aproximativ 3 milioane de lei din fondurile ministerului, în baza unui rechizitoriu întocmit în 2003 de procurorul Alexandru Chiciu, transformat în avocat la momentul pronunţării sentinţei.

În CV-ul lui Chiciu se mai numără o întâlnire cu fostul preşedinte american Bill Clinton, pe care a bifat-o în timpul unui seminar pe teme de democraţie din economie care a avut loc la Viena, în mai 2012.

image


Avocatul Alexandru Chiciu

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elena Udrea, bună pentru arestare. Toate cererile DNA au fost votate cu o majoritate covârşitoare

Elena Udrea, aviz pozitiv pentru arestare. Udrea: De ce nu s-a cerut arestarea mea până acum, pentru că denunţurile existau deja la dosar?

Când şi cum rămâne Elena Udrea fără imunitate

Udrea, pe Facebook : „Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont“

Fostul consilier al Elenei Udrea, din nou la DNA. Ştefan Lungu este acuzat în dosarul Gala Bute că zeciuia banii ministerului condus de Udrea

Cine a denunţat-o pe Elena Udrea la DNA

Zornăit de cătuşe pentru Elena Udrea. DNA cere arestarea în două dosare

DNA cere aviz pentru arestarea Elenei Udrea şi în dosarul „Microsoft”. Udrea ar fi cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un afacerist vizat în dosar

Elena Udrea, două cereri de arestare: în dosarele „Gala Bute“ şi „Microsoft“. Procurorii au extins cercetările şi pentru luare de mită

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite