Edilii visează o capitală europeană. Aflaţi cu ce vrea Iaşiul să devină pol al culturii (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ieşeni sunt convinşi că oraşul are potenţial pentru a deveni capitala culturală europeană în anul 2020. Şefii Iaşiului ar trebui să înceapă demersurile pentru a iniţia proiecte şi strategii de promovare a unui oraş plin de gropi şi de maidanezi.

Anunţul ministrului Culturii, Kelemen Hunor, cum că Iaşiul candidează la titlul de „Capitală Culturală Europeană“ pentru 2020 nu i-a mobilizat pe şefii din Primărie. Aceştia cred cu tărie că instituţiile din oraş au o activitate culturală superioară celei din Cluj sau Timişoara, principalii contracandidaţi.

Iaşiul, în cursă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană
„Sistemul este performant la Iaşi“


„Avem teatru, operă, filarmonică, asociaţii, fundaţii, cea mai bună activitate culturală din ţară, după Bucureşti. La infrastructura rutieră vom sta bine după 2015“, a spus Cosmin Coman, şeful Direcţiei de Programe şi Servicii pentru Comunitate.

Potrivit procedurii de selecţie a Capitalelor Culturale Europene, comitetul Uniunii Europene, care selectează oraşele finaliste, va analiza în 2013 proiectele României, urmând ca în 2015 să fie desemnat oraşul-Capitală Culturală Europeană.

Conform specialiştilor europeni, Primăria Iaşi ar trebui să se preocupe din acest moment de o strategie, de un concept care să o diferenţieze de ceilalţi candidaţi. Chiar dacă oraşul este plin de gropi, câini comunitari, praf şi mizerie, primarul Gheorghe Nichita este mai mult decât optimist.

image

Străzile asfaltate în ultimii ani sunt pline de gropi

image

Bătaie de joc. Pasarela Socola spartă de gropi deşi a fost peticită recent (FOTO)

„Specialiştii de la UE care vin în România nu se gândesc numai la istoria Iaşiului, vor să vadă că sistemul de învăţământ, universitar şi preuniversitar este performant şi este, că străzile se modernizează, că nu există riscul locuirii în Iaşi, că are aeroport modernizat, că există instituţii de cultură care fac evenimente de cultură la nivel local şi naţional“, crede primarul Gheorghe Nichita.

Edilii cred că avantajul Iaşiului în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană îl reprezintă organizarea Festivalului Internaţional de Educaţie şi Cultură, proiect schiţat de Forumul de Iniţiative Civice.

Primul Festival internaţional în Educaţie, organizat la Iaşi
Festivalul ar urma să fie organizat în luna mai anul viitor, timp de şapte zile. În această perioadă, ieşenii vor putea participa la expoziţii, spectacole de teatru, târguri educaţionale şi de carte, lecturi şi concerte de muzică clasică în aer liber, pe traseul Rond Agronomie-Copou-strada Alexandru Lăpuşneanu-bulevardul Ştefan cel Mare-Palatul Culturii.

„Iaşiul nu are nicio şansă în stadiul actual“

image

Constantin Chiriac, membru în cadrul Comisiei Europene care alege şi monitorizează capitalele culturale europene crede că oraşul nu are şanse cu infrastructura actuală. Născut la Iaşi, actualul director al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, a primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană, fiind vicepreşedintele asociaţiei care a organizat Sibiu- Capitală culturală europeană în 2007.

Expertul european Constantin Chiriac: „Dacă era agresivă, România spera la o capitală culturală europeană până în 2019“
Expertul este de părere că Iaşiul nu are o infrastructură rutieră, culturală şi turistică care să susţină un eveniment de o astfel de anvergură.

„Aşa cum este acum, Iaşiul nu are nicio şansă. Nu există niciun festival puternic, Teatrul Naţional şi Opera nu sunt o forţă, universitatea este foarte mare, dar nu excelează în relaţii internaţionale“, a spus Constantin Chiriac.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite