Echilibristică printre anomalii şi ilegalităţi în afacerea Palas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul  Gheorghe Nichita „pedalează“  puternic înspre inaugurarea ansamblului Palas
Primarul Gheorghe Nichita „pedalează“ puternic înspre inaugurarea ansamblului Palas

Primăria Iaşi admite că a încălcat legea în afacerea Palas şi inventează un nou tertip pentru a scăpa.

Tupeu incredibil în afacerea Palas: primarul de Iaşi propune readoptarea în Consiliul Local a unei hotărâri decretate ilegală

Şefii Primăriei Iaşi, autoritatea care a susţinut timp de şapte ani că proiectul Palas este perfect legal, au recunoscut astăzi, în premieră, că afacerea este plină de „anomalii juridice". În plus, au admis că firma Iulius Group construieşte ilegal în spatele Palatului Culturii.

„Anomalia este că, la acest moment, pe acea suprafaţă de teren, public, sunt edificate nişte investiţii private făcute prin exploatarea unor acte administrative legale", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Şedinţă publică trecută la secret de Primăria Iaşi pentru a discuta „anomaliile“ din afacerea Palas

Presat de potenţialele complicaţii cu instituţiile de control ale statului, primarul Gheorghe Nichita a propus din senin, fără dezbatere publică, o soluţie care ar trebui să rezolve ilegalităţile din asocierea cu omul de afaceri Iulian Dascălu. Primarul le cere mâine, 11 aprilie, consilierilor locali să voteze ca cea mai mare parte din terenul pe care se construieşte ansamblul să fie trecut din patrimoniul public în cel privat. Ar mai rămâne în patrimoniul public doar 4.000 de metri pătraţi din cele 12 hectare concesionate investitorului, pe care au fost descoperite vestigiile arheologice.

Afacerea Palas, 7 ani de ilegalitate

Afacerea Palas, ilegală definitiv şi irevocabil

„Dacă noi nu luăm o decizie pentru a lămuri lucrurile, riscăm să aducem Consiliul Local în grava situaţia de a plăti investitorului sume foarte mari de bani şi de a pune în pericol bugetul local", a adăugat Chirica. Schimbarea statutului juridic al terenului pe care se construieşte Palasul, în ciuda unor decizii judecătoreşti care au decretat ilegalitatea proiectului tocmai pe această idee, a fost soluţia pe care o propun trei experţi independenţi, plătiţi de Primăria Iaşi cu 5.000 de euro.

Analiza economică, urbanistică şi juridică a scos la suprafaţă abuzurile Primăriei, care n-a luat măsuri pentru a intra în legalitate timp de şapte ani. „În prezent, există obligaţia, nu numai posibilitatea, adoptării unei noi hotărâri prin care terenul să fie trecut în domeniul privat", a considerat Ovidiu Podaru, profesor universitar în Drept Administrativ de la „Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca.

Inaugurarea Palas, amânată din nou. Află când se va închide şantierul din centrul Iaşiului

Un singur consilier contestă însă propunerea Primăriei. „Părerea mea este că proiectul pune presiune pe consilieri pentru că transmite pe spatele consilierilor toate ilegalităţile de la Palas. Vor să disperseze vina şi voi vota împotrivă", a spus consilierul Sorin Ionescu.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite