Droguri amestecate cu otravă de şobolani şi spray de ţânţari, vândute elevilor de liceu. Printre consumatori, copii de 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT susţin că zeci de tineri din Iaşi sau alte oraşe vecine vindeau substanţe halucinogene, inclusiv unor copii de 14 ani, pe care le combinau cu otravă de şobolani, acetonă sau spray de ţânţari.

Sute de tineri din Iaşi ar fi consumat începând cu anul 2016 droguri sintetice şi vegetale prelucrate de o grupare infracţională compusă preponderent de persoane de etnie romă. Anchetatorii ieşeni care au investigat această reţea au oferit în cursul zilei de miercuri, 22 martie, detalii halucinante despre modul în care traficanţii de droguri preparau stupefiantele: se foloseau de otravă pentru şobolani, spray pentru insecte, acetonă sau îngrăşăminte vegetale pentru a fi siguri că „marfa” va crea dependenţă consumatorilor.

DIICOT Iaşi a menţionat că reţeaua era formată din două grupări, care se ocupau cu fabricarea drogurilor, dar şi cu distribuirea acestora. Peste 40 de persoane erau implicate în acest fenomen, numărul clienţilor fiind de ordinul sutelor. Reţeaua a activat cu preponderenţă în judeţul Iaşi, dar vindea produse halucinogene şi în oraşele Bârlad şi Podu Iloaiei. Totul era coordonat din cartierele ieşene Dallas şi Păcureţi, locuite majoritar de persoane de etnie romă.

Cum foloseau otrava de şobolani

„Gruparea era structurată funcţional, unii dintre inculpaţi fiind specializaţi în procurarea angro de materii prime pe care le foloseau la fabricarea produselor cu efect psihoactiv pe care le vindeau celorlalţi inculpaţi specializaţi în distribuirea la nivel stradal direct către consumatori”, au precizat procurorii. 

image

Aceştia au mai arătat că numărul clienţilor era de „ordinul sutelor”, în special tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani. „Frecvenţa actelor de distribuire era deosebit de mare, în unele zile un dealer reuşind să deservească şi peste 100 de clienţi. Dozele era comercializate cu preţuri cuprinse între 20 şi 60 de lei, în funcţie de preţul materiei prime. Produsele etnobotanice erau preparate de membrii reşekei din substanţă vegetală care era tratată sau amestecată cu compuşi chimici susceptibili de a genera efecte psihoactive precum şi cu diverse alte substanţe precum: acetone, spray-uri de combatere a insectelor (gen Killtox), otravă pentru rozătoare, îngrăşăminte chimice pentru plante sau substanţe de uz veterinar”, au detaliat procurorii DIICOT Iaşi.

Membrii reţelei achiziţionau materia primă a drogurilor de pe internet sau de la alte persoane din România. Foloseau atât droguri vegetale, cât şi canabinoizi sintetici care au efect halucinogen.

Produsul finit, ce era vândut pe stradă, era modificat pentru a crea dependenţă consumatorilor, procurorii estimând că dependenţa se instala după doar 2-3 acte de consum. Mulţi dintre tinerii care au consumat aceste stupefiante, au mai arătat anchetatorii, au ajuns în stare gravă, în mod repetat, la spitalele din Iaşi.

15 persoane au fost reţinute în acest dosar şi, la ora redactării acestui material, erau prezentate Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite