Drama ieşenilor atacaţi de maidanezi. Muşcaţi de ochi, de nas, de cap sau de sâni, oamenii au nevoie de operaţie după operaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de ieşeni ajung, anual, la spital, sfârtecaţi de câinii maidanezi. De cele mai multe ori, câinii înhaţă oamenii de picioare sau de mâini, dar uneori sar pe victime, le doboară la pământ şi le muşcă de faţă, de ochi, de cap şi de nas.

Sute de ieşeni ajung anual în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu muşcături de câini maidanezi. Patru pacienţi mutilaţi de animalele violente şi internaţi în intervalul 2014-2016 au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru câteva săptămâni.

28 martie 2014. Un ieşean de 34 de ani, cu domiciliul în zona Bularga, ajunge în jurul amiezii în UPU aproape desfigurat. Muşcat de faţă, de tâmplă, de mandibulă, bărbatul a fost şi operat de urgenţă de o echipă mixtă de chirurgi de chirurgie internat şi generală şi de specialişti BMF. După ce plăgile i-au fost suturate după ce i-a fost administrat vaccinul antitetanos, ATPA, pacientul a fost direcţionat către Spitalul de Boli Infecţioase pentru imunizarea antirabică. „Pacientul avea afectată toată partea stângă. Bărbatul şi a prezenta plăgi muşcate de câine la nivelul feţei, în zona tâmplei mandibulei“, arăta atunci dr. Gabriel Perianu, medic-primar UPU. Potrivit medicilor, victima a rămas internată în clinica BMF pentru aproximativ 10 zile, din cauză că rana de la nivelul mandibulei a avut nevoie de o supraveghere atentă în urma unei infecţii.

18 ianuarie 2015. O tânără de 25 de ani, care circula prin preajma Universităţii de Arte „George Enescu“, a fost salvată de trecători de un câine maidanez agresiv. Animalul a sărit efectiv pe victimă şi a muşcat-o de braţul stâng şi de sânul drept. Tânăra a ajuns în UPU după ce oamenii de pe stradă au sunat la 112. „Pacienta prezenta multiple plăgi muşcate de câine, la şi la nivelul antebraţului stâng, fiindu-i nivelul sânului drept afectată o treime din partea inferioară a acestuia. Medicii de gardă şi pacienta a fost i-au acordat îngrijiri medicale de prim-ajutor stabilizată“, preciza atunci Diana Cimpoeşu, coordonatoarea UPU-SMURD Iaşi. Victima a fost internată în clinica de chirurgie plastică spitalului, acolo unde prin două intervenţii succesive i s-a refăcut antebraţul afectat.

08 august 2015. Constantin Tofan, un ieşean de 57 de ani preluat de un echipaj de prim ajutor SMURD din Dacia, a ajuns la ora 10.00 în UPU cu mai multe plăgi muşcate de câine în zona feţei capului. Animalul agresiv i-a smuls pleoapa, o bucată din sprânceană şi i-a strivit osul orbital (n.r. osul din jurul ochiului). Starea pacientului era atât de gravă, încât bărbatul risca să-şi piardă ochiul. „Pacientul avea lipsă două treimi din pleoapa superioară şi o treime din sprânceană. Bărbatul prezenta multiple plăgi de scalp şi de antebraţ drept. Iniţial, pacientul a primit ajutor în UPU şi apoi a fost internat în clinica de oftalmologie. Aici i s-a rea¬lizat reconstrucţia pleoapei superioare cu autogrefă şi cantoplastie externă, adică i s-a refăcut unghiul ochiului. Pacientul a fost văzut ulterior şi la chirurgie vasculară“, a subliniat şefa UPU-SMURD Iaşi. Ieşeanul a fost externat după 12 zile de spitalizare, dar a revenit lunile următoare pentru consultaţie de specialitate.

Trei luni de suferinţă

04 decembrie 2016. Elena Tudosă, o ieşeancă de 52 de ani care locuieşte în Tătăraşi, a fost atacată şi sfâşiată de o haită de 15 câini în apropierea lacului Ciric III, cunoscut şi cu denumirea de lac Veneţia. Femeia a ajuns în UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu zeci de muşcături pe tot corpul. „Victima avea cel puţin 40 de muşcături, situate pe membrele inferioare, membrele superioare, torace, şold. Pacienta era îmbrăcată cu haine groase, dar chiar şi aşa toată îmbrăcămintea era zdrenţuită. Nu mai avea şosete şi era muşcată chiar şi în talpă. Era o imagine de coşmar“, a relatat atunci dr. Gabriel Perianu, medic-primar UPU.

Elena Tudosă a stat internată până pe 31 decembrie şi a revenit în spital în luna ianuarie. Ultima dată, ieşeanca a fost operată pe 20 ianuarie, în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru reconstrucţia piciorului stâng grav afectat de muşcături. „Aveam o infecţie acolo pe care medicii au înlăturat-o şi au transplantat piele prelevată de pe acelaşi picior, de mai sus. De aproape trei luni trec printr-o suferinţă grea şi nici acum nu-mi pot relua toate activităţile, normal. Stau doar în casă, ies cel mult după o pâine. Atunci soţul a depus plângere la Poliţie şi la Primărie. Poliţia a început imediat o anchetă, Primăria nici astăzi nu ne-a dat un răspuns. Măcar un telefon să vadă dacă trăiesc, cum sunt şi dacă am nevoie de cineva“, a spus victima. Elena Tudosă intenţionează să acţioneze în instanţă autorităţile care ar fi trebuit să se ocupe de problema câinii maidanezi, astfel încât animalele să nu atenteze la viaţa ieşenilor.

Numărul victimelor în creştere în 2016

Potrivit datelor înregistrate la centrul antirabic de la Spitalul de Boli Infecţioase, numărul persoanelor muşcate de animale în intervalul 2011-2015 este în descreştere. Totuşi, în 2016, s-au înregistrat mai multe cazuri faţă de anul anterior. Infecţioniştii arată că majoritatea cazurilor sunt pacienţi muşcaţi de câini, 75% dintre aceştia provenind din mediul urban. Astfel, în 2015 au fost luaţi în evidenţă 1.398 de pacienţi muşcaţi, 953 dintre aceştia fiind vaccinaţi antirabie. În 2016, au fost luaţi în evidenţă 1.392 de bolnavi muşcaţi, dintre care 1.040 au fost vaccinaţi. În comparaţie, în 2013 au fost înregistrate 2.203 de victime muşcate de animale, iar în 2014 alte 1.921. În 2012, centrul a luat în evidenţă 2.357 de victime muşcate de animale, iar în 2011 alte 1.771.

Citeşte şi:

Reacţia administraţiei ieşene după ce o fetiţă a fost muşcată de maidanezi: „Este greu de dat o explicaţie. Căutăm pistolari“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite