Două clanuri, două sisteme de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii spanioli l-au condamnat pe cel mai temut interlop român în 20 de zile, cei din Iaşi judecă de cinci ani infracţiuni similare.

Judecătorii ieşeni se chinuie din anul 2007 să ia o decizie în dosarul clanului Gologan, acuzat de trafic de persoane. În schimb, interlopul român Ion Clămparu, capul celei mai temute reţele de trafic de carne vie de pe continent a fost condamnat în 20 de zile de magistraţii spanioli la 30 de ani de închisoare.

Deşi judecătorii spanioli s-au dovedit a fi operativi, cei din Iaşi vor mai avea ani buni pe masa lor dosarul interlopilor ieşeni.

Şase dintre membrii clanului Gologan au fost acuzaţi de DIICOT Iaşi că au racolat zeci de tinere din diferite judeţe şi le-ar fi obligat să se prostitueze în Franţa. În 2007 reţeaua a fost trimisă în judecată pentru trafic de persoane.

Ultimul termen al procesului a fost la Tribunalul Iaşi, pe 10 aprilie 2012, dar dosarul s-a amânat până pe 8 mai pentru că o parte vătămată n-a fost citată. În peste 60 de termene de judecată, care s-au întins timp de cinci ani, judecătorii n-au reuşit încă să decidă dacă-i vor condamna sau îi vor achita pe membrii clanului Gologan.

Procesul s-a amânat la nesfârşit pentru că lipseau părţile vătămate, martorii sau dosarul, inculpaţii nu aveau avocat sau apărătorii au cerut amânarea procesului. Mai mult, de câteva ori s-a schimbat şi judecătorul. „De cele mai multe ori s-a amânat dosarul pentru că nu a fost procedură cu părţile vătămate. Organele de urmărire penală nu au făcut ulterior demersuri pentru a aduce părţile vătămate, deşi sunt probele lor. Instanţa nu poate da o soluţie fără să audieze victimele şi martorii“, a precizat Gabriela Grădinaru, unul dintre avocaţii care-i reprezintă pe membrii grupării.

Exemplu de eficienţă

Ion Clămparu (42 de ani), considerat capul celei mai temute şi puternice reţele de trafic de carne vie din Europa, a fost condamnat duăpă 20 de zile de la începerea procesului.

Pe 20 de februarie magistraţii spanioli l-au găsit vinovat pe Clămparu de patru infracţiuni de exploatare sexuală şi obligare la prostituţie, o infracţiune de obligare a unei minore să se prostitueze şi una de provocare a unui avort, şi l-au condamnat la 30 de ani de închisoare.

Pentru durata proceselor din România, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană unii magistraţi dau vina pe lege sau pe condiţiile din justiţie.

„Se ajunge la situaţii de acest gen din cauza legislaţiei şi a faptului că nu sunt condiţii ca judecata să fie asigurată. Drepturile procesuale ale inculpaţilor sunt mult prea mari. Este posibil ca în Spania sau Franţa să aibă proceduri simplificate, să nu audieze toţi martorii şi să fie date termene succesive“, a precizat un magistrat ieşean.

________________________

Alt dosar tergiversat
Alte două dosare de trafic de persoane se judecă de ani de zile la Tribunalul Iaşi fără să se fi dat încă o sentinţă. Reţeaua condusă de Mihaela Pavăl a fost trimisă în judecată în 2007. Gruparea e acuzată că ar fi obligat 30 de tinere să se prostitueze în Italia şi Franţa. Următorul termen al procesului va fi pe 15 mai.

Citiţi şi:
Detalii şocante despre clanul Clămparu: femei date pradă câinilor şi apoi tăiate în bucăţi

Clanul Gologan, arestat

Clanurile care fac legea în Capitala Moldovei FOTO

Intră pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite