Dosarul Chevron. Motivele pentru care compania americană a primit autorizaţiile de mediu în judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chevron România susţine într-o serie de documente ataşate unui dosar de la Tribunalul Iaşi că deţine până în prezent doar autorizaţii de mediu pentru explorare şi că exploatarea propriu-zisă depinde de rezultatele prospectării.

“Adevărul” vă prezintă motivele avute în vedere de autorităţile vasluiene pentru acordarea avizelor. Legalitatea avizelor este dezbătută în prezent de Tribunalul Iaşi.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui (APM) a acordat, în iulie 2013, către Chevron, trei autorizaţii de mediu pentru amplasarea unor sonde în trei perimetre din judeţul Vaslui, din comunele Băceşti, Găgeşti şi Pungeşti.

La baza acordării autorizaţiilor a stat un raport privind impactul asupra mediului a proiectului, întocmit de către SC Halcrow România, la solicitarea Chevron România Exploration&Production SRL.

Citând din raportul realizat de Halcrow, APM Vaslui precizează în autorizaţiile respective, consultate de “Adevărul”, că “în condiţiile respectării procesului tehnologic şi de foraj şi a tuturor măsurilor stabilite pentru protecţia apelor, solului, a vegetaţiei şi a faunei, a aerului şi a aşezărilor umane se estimează că impactul global produs de această investiţie asupra mediului este în general nesemnificativ.”

Autorizaţiile, contestate în instanţă

Ulterior emiterii autorizaţiilor, Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad a contestat în instanţă documentele. Procesul a început iniţial la Tribunalul Vaslui fiind strămutat, recent, la instanţa similară din Iaşi. În acţiunea lor, membrii GISC notează:

“Atât timp cât se amplasează o sondă la 450 de metri de casa unui cetăţean, sondă care prin folosirea unei presiuni de circa 1000 de atmosfere şi care introduce în sol diferite substanţe chimice toxice, care ajung în acviferele care alimentează cu apă potabilă şi menajeră este clar că se va produce o modificare ireversibilă în mediul înconjurător şi în viaţa locuitorilor din zonă.”

Chevron România a înaintat instanţei o întâmpinare prin care solicită respingerea acţiunii intentate de GISC. În documentele înaintate instanţei de către Chevron să arată că firma a obţinut autorizaţiile de mediu doar pentru explorare şi că exploatarea propriu-zisă depinde de rezultatele explorării.

“Abia după finalizarea etapei de explorare şi numai dacă se va determina existanţa unor rezerve de hidrocarburi exploatabile industrial, atunci se va proceda la obţinerea tuturor avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor cerute de legislaţia în vigoarepentru extracţia acestor hidracarburi, în condiţiile şi prin metodele autorizate de autorităţile competente”, precizează reprezentanţii Chevron.

Citeşte şi: 

Preşedintele Traian Băsescu îndeamnă pe cei de la Chevron să fie „mai prietenoşi“ cu comunităţile locale

Prefectura Vaslui a dat în judecată Consiliul local Dodeşti, unde primarul nu a eliberat un aviz pentru Chevron

 



 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite