Doru Tompea, rector din lista lui Dughin: „Da, sunt agent de influenţă al Rusiei în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doru Tompea, rectorul universităţii private "Petre Andrei" din Iaşi, a comentat apariţia numelui său pe lista de 25 de nume, despre care presa ucraineană susţine că ar fi vizaţi pentru a deveni agenţi de influenţă ai Rusiei în România.

Presa ucraineană a scris, mai întâi, că grupul de hackeri ruşi „Humpty Dumpty - Shaltai Boltai“ a spart emailul lui George Gavrisha, asistentul personal al lui Alexandr Dughin, acesta din urmă fiind cunoscut ca ideologul lui Vladimir Putin.

Apoi, jurnaliştii de la Texty, un site ucrainean axat mai mult pe investigaţii, au studiat arhiva de emailuri furate de hackeri şi au publicat un document, intitulat „Anexa nr.1“, ce are legătură directă şi cu România. Potrivit jurnaliştilor ucraineni, „Anexa“, care ar fi redactată de stafful lui Dughin, conţine o listă de ţări „în care e necesară crearea unui club de elită şi /sau a unui grup de influenţă prin Russia Today“. „Russia Today“ este postul media finanţat direct de Kremlin.

Printre ţările enumerate se regăsesc state din toate colţurile lumii, de la Italia până la Argentina şi de la România până la Chile, iar fiecare ţară are trecut în dreptul ei mai multe nume de „prieteni ai Rusiei”. Cei mai mulţi oameni care apar ca fiind în sfera de influenţă a Kremlinului sunt din România, Polonia şi Turcia.

Lista completă conţine 25 de nume ale unor persoane cunoscute în România. Printre aceştia figurează şi Doru Tompea, rector al Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi, şi un influent membru al PSD Iaşi, timp de peste 10 ani. A fost şeful campaniilor electorale ale PSD la ultimele două scrutinuri pentru desemnarea primarului municipiului Iaşi, scrutinuri care l-au reconfirmat pe Gheorghe Nichita în funcţia de edil-şef.

Tompea a reacţionat printr-un comunicat de presă la informaţia potrivit căreia ar fi "prieten al Rusiei":

”DA, sunt Agent de influenţă al Rusiei în România, pentru că:

- am pus la dispoziţie un spaţiu al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, cu titlu gratuit, pentru Consulatul Republicii Moldova la Iaşi, fapt apreciat public de Preşedintele Traian Băsescu şi de Consulul General, Ion Coşer.

- în această calitate am aniversat ziua Americii la UPA în prezenţa Ambasadorului Marii Britanii şi cu mesajul însărcinatului cu afaceri la Bucureşti al SUA.

- am organizat în Republica Moldova, pe 10 şi 28 noiembrie 2014, conferinţe la Universitatea de Stat din Chişinău şi Universitatea Alecu Russo din Bălţi, cu tema Moldova Pro Europeană.

- am donat mii de cărţi în Republica Moldova, am înfiinţat cu sprijinul Guvernului României  posturi de radio şi TV, ziare în limba română, un centru euroatlantic la Chişinău, în perioada preaderării României la NATO şi UE.

- am şcolarizat scuze de funcţionării publici din Republica Moldova pe tema legislaţiei europene.

Să vă redau şi o altă  trăsnaie auzită recent la Chişinău: am făcut lobby pentru Klaus Johannis, întrucât aşa dictează interesele Rusiei!

Ca atare, nu-mi rămâne decât să-mi las barbă, pentru a fi mai uşor de identificat ca agent al lui Dughin/ Putin.

Pentru a ne plasa, acum, într-un registru serios, aş vea să vizualizaţi site-ul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi - www.upa.ro - pentru a vă convinge de orientarea fermă, pro-atlantistă, a mea şi a colegilor mei, fie numai prin prezenţa unor personalităţi marcante ale vieţii academice, culturale, ştiinţifice, politice, care ne-au onorat cu participarea în cadrul evenimentelor şi manifestărilor organizate de universitatea pe care o conduc.

Asocierea cu unele nume din lista mă flatează, cu altele sub nicio formă. Mă onorează faptul că am fost ridicat, în Rusia, la statutul om de influenţă datorită prezenţei mele publice. Urmăriţi-mi cărţile şi studiile pentru a constata orientarea mea.

În final, aş adăuga doar atât: tehnica hackerilor este evidentă, aceea de a amesteca oameni reali, cu prestanţă publică, şi oameni manipulaţi. Vom organiza o conferinţă pe tema manipulării publice, informare - dezinformare.”

Doru Tompea
Rector Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi
".

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

DOCUMENT Prietenii Rusiei în România, „deconspiraţi“ de presa ucraineană. Dan Puric şi Mircea Dogaru, pe listă

REACŢIE Dan Puric ironizează ideea că ar fi un „prieten al Rusiei”

Aleksandr Dughin: un exerciţiu de înţelegere

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite