Doi universitari morţi, niciun vinovat. Ancheta exploziei unui bloc, îngropată la Parchet după ce firma de gaz a plătit daune de 1 milion de euro

Doi universitari morţi, niciun vinovat. Ancheta exploziei unui bloc, îngropată la Parchet după ce firma de gaz a plătit daune de 1 milion de euro

Explozia de la blocul din Copou a ucis două persoane FOTO Ionuţ Benea

Procurorii ieşeni au clasat acuzaţiile dintr-un dosar în care inculpată a fost compania Delgaz Grid. Investigaţia a vizat o explozie ce a avut loc pe 1 august 2016 la un bloc din zona Copou, Iaşi. Două persoane au murit atunci şi mai multe au fost rănite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ancheta deschisă în urma tragediei ce a avut loc pe 1 august 2016 la Blocul C2 de pe strada Văscăuţeanu a fost una de durată şi a vizat comiterea unor infracţiuni de ucidere din culpă şi distrugere din culpă. 

Mai multe persoane fizice, dar şi firma Delgaz Grid, au avut calitatea de suspect în acest dosar, urmărirea penală „in persona” fiind începută în 2019. 
 
După mai multe audieri şi expertize, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi au considerat că nu se impune trimiterea în judecată a dosarului. Anchetatorii au clasat toate acuzaţiile, considerând că acestea nu „îmbracă” formă penală. 

Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, a precizat marţi care a fost temeiul în baza căruia procurorul de caz a dispus clasarea: „Articolul 16 aliniatul 1, litera b, Teza a II-a din Codul de procedură penală”. Concret, procurorul de caz a considerat că firma de gaz nu a săvârşit fapta cu vinovăţia prevăzută de lege.
Clasarea din dosar a venit şi după ce toţi locatarii blocului distrus, cu excepţia unuia, au renunţat la pretenţiile civile din dosar. Peste 1 milion de euro a achitat Delgaz Grid proprietarilor sau urmaşilor acestora, preţul mediu per familie fiind de aproximativ 80.000 de euro, potrivit unor surse judiciare. A fost vorba, propriu-zis, de răscumpărarea blocului, care a rămas acum în proprietatea companiei de gaz.
 
Explozia de pe strada Teodor Văscăuţeanu a avut loc în seara zilei de 1 august 2016, atunci când mai multe echipaje de salvare au fost chemate pentru a interveni la blocul din Copou. Două persoane au decedat în urma deflagaţiei, doi soţi care lucraseră în domeniul universitar. Alte 11 persoane au fost rănite în timpul exploziei. Ulterior, din cauza afectării structurii de rezistenţă a blocului, toţi locatarii au fost evacuaţi.

Vă mai recomandăm: 

Foto arhivă. Explozie acumulare gaze într-un bloc

Imagini din aceeasi galerie
  • Foto arhivă. Explozie acumulare gaze într-un bloc
  • Elena Ciobanu și fiica ei, locatare în blocul afectat de explozie la Iasi
  • Liliana Rusu, una din victimele exploziei
  • Bloc afectat de explozie la Iasi
  • Blocul afectat de explozie la Iasi
  • Blocul afectat de explozie la Iasi
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: