Dr. Carmen Dorobăţ, coordonatoarea activităţii anti-Covid în Moldova, condamnată cu suspendare pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Iaşi a decis, vineri, 20 noiembrie, să o condamne la 3 ani de închisoare cu suspendare pe doctoriţa Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Dorobăţ este cel mai cunoscut medic de pe frontul anti-Covid-19 din regiunea Moldovei.

UPDATE Carmen Dorobăţ a precizat, referitor la decizia de condamnare: "Am luat act de de decizia justiţiei, sigur, cu tristeţe. Cu aceeaşi sinceritate voi sta la dispoziţia pacienţilor ca şi până acum, cu aceeasi implicare în momentele acestea de pandemie."

Sentinţa Curţii de Apel Iaşi este definitivă şi a fost pronunţată după mai multe amânări. Soţul doctoriţei Dorobăţ, Gheorghe, medic la rândul său, a fost şi el condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare cu suspendare. 

În prezent, Carmen Dorobăţ este manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Soţul ei, Gheorghe Dorobăţ, este medic la Spitalul de Neurochirurgie. Cei doi au fost acuzaţi că au pretins bani de la studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie pentru a le oferi note de trecere. 

Potrivit sentinţei Curţii de Apel, Dorobăţ a primit interdicţia de a mai fi cadru didactic în sistemul public sau privat din România timp de cinci ani. 

Judecătorii au menţinut sechestrul asigoratoriu pe suma de 12.200 de euro, ce se presupune că ar fi fost cerută mită de soţii Dorobăţ de la studenţi. 

Care au fost acuzaţiile procurorilor

Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pe 31 ianuarie 2015, după ce, cu o zi mai devreme, procurorii DNA au ridicat din biroul directoarei 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. Potrivit DNA, în schimbul celor 2.000 de euro, medicul îi ajuta pe studenţii de la UMF Iaşi să promoveze cu nota 9 examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată de soţul său, profesorul Gheorghe Dorobăţ.

Potrivit motivării primei instanţe, Carmen Dorobăţ a fost găsită vinovată că a cerut, în perioada iunie - iulie 2014, 5.500 de euro de la 55 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară. Managerul de la Infecţioase a fost declarat vinovat şi pentru complicitate la luare de mită, faptă comisă de soţ, care ar fi primit în 2015 suma de 6.700 de euro de la 67 de studenţi.

Judecătorul din primă instanţă care i-a condamnat pe soţii Dorobăţ susţine că probele de la dosar „confirmă fără dubiu” săvârşirea faptelor de către cei doi doctori. Magistratul pune accent pe faptul că doctoriţa Dorobăţ nu a comunicat rezultatele probelor practice susţinute de elevi dintr-un interes obscur, respectiv pentru a primi mită. „Practica nerespectării procedurii de evaluare şi comunicare a notelor de la această probă era cunoscută de studenţii de la colegii din anii superiori, fiind un aspect ce rezultă din probe, respectiv din documente UMF, şi declaraţiilor martorilor studenţi audiaţi în cauză, modalitatea aleasă de inculpată, de comunicare a fiecăruia în parte a rezultatului la proba practică, reprezentând un pretext pentru ca studentul să se prezinte la biroul acesteia pentru a-i înmâna suma de bani, fiind cunoscut de către aceştia că remiterea sumei de bani înainte de aflarea rezultatelor finale era o garanţie atât a promovării examenului respectiv, cât şi a obţinerii unor note mari, unora dintre studenţi fiindu-le necesară o notă mare pentru păstrarea locului bugetat”, se arată în motivare.

Medicul şi-a reluat atribuţiile în aprilie 2016, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au decis să-i înlăture definitiv măsura preventivă de control judiciar, implicit interdicţia de a-şi exercita funcţia.

Până la ora redactării acestei ştiri, Carmen Dorobăţ nu a răspuns la telefon pentru a comenta decizia instanţei. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite