„Distrugătorul universal” face legea în pădurile din România. Ce spun specialiştii despre şacalul auriu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Şacalul auriu, supranumit şi „distrugătorul universal” este întâlnit tot mai des în pădurile din judeţul Iaşi, lucru care îi îngrijorează pe specialişti.

Ministerul Mediului a publicat o serie de cifre îngrijorătoare pentru pădurile din judeţul Iaşi. Într-un raport solicitat de către senatorul ieşean Maricel Popa, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor arată că populaţia de şacali aurii a crescut într-un mod îngrijorător în zona Iaşului. 

Din anul 2020 până în 2021, numărul exemplarelor de şacali aurii în judeţul Iaşi a crescut cu mai mult de 100%. În 2020 erau în evidenţă 52 de exemplare, iar în 2021, potrivit numerelor transmise de minister, numărul este de 126.

La nivel naţional, şacalii aurii au crescut cu circa 3.000, de la 16.000, la aproximativ 19.000. 

„Este ca prezenţa ciorilor la oraş - par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a spus Ion Constantin, specialist în zoologie, la apariţie primelor filmări cu şacali aurii în pădurile din Iaşi. 

Îngrijorarea specialiştilor provine din faptul că şacalii aurii pot provoca dezechilibre grave în ecosistemele naturale. O astfel de specie poate afecta foarte multe alte specii care nu au mecanisme de apărare împotriva sa.

VIDEO Şacal auriu filmat în Codrii Iaşilor

Vă recomandăm să citiţi şi:

În căutarea pacientului zero pe ruta Wuhan-Paris-Milano: cum se ţes iţele pandemiei de COVID-19

Christian Ciocan, demis cu greu după ce a făcut un scandal monstru într-o secţie de poliţie. „Asemenea comportamente sunt tolerate şi încurajate la nivelul MAI“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite