DEZVĂLUIRI Gigi Becali îşi poate petrece restul vieţii în puşcărie. Patronul Stelei este cercetat într-un nou dosar de crimă organizată şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Becali se află, în prezent, în Penitenciarul Poarta Albă
George Becali se află, în prezent, în Penitenciarul Poarta Albă

Patronul echipei Steaua Bucureşti este urmărit penal de DIICOT Iaşi pentru crimă organizată şi riscă până la 15 ani de puşcărie.

Omul de afaceri George Becali, aflat în prezent în puşcărie, este urmărit penal într-un nou dosar în care este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani. Becali este pus sub urmărire penală în acest dosar, ce a ajuns recent pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. 

Potrivit unor surse, principalele acuzaţii împotriva finanţatorului de la Steaua Bucureşti s-ar baza pe un raport al Oficiul Naţional de Combatere şi Prevenire a Spălării Banilor (ONCPSB). Respectivul document ar fi fost solicitat de către Parchetul General în perioada în care împotriva lui Becali se efectuau cercetări cu privire la dosarul „Avicola“ de la Iaşi. Verificările ar fi vizat toate firmele şi activităţile lui George Becali, inclusiv cele sportive.

Deoarece din raport reiese că Becali şi alte persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional specializat în spălare de bani, procurorii au extins verificările. „Dosarul a fost declinat de la unitatea noastră de Parchet către DIICOT Iaşi pe 31 octombrie 2013“, a spus Adina Bocai, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. La această unitate, dosarul ajunsese de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, acolo unde, de asemenea, fusese trimis de către Parchetul General, imediat după ce Becali şi-a pierdut calitatea de parlamentar.

Clubul Steaua, implicat în evaziune

Potrivit unor surse, în dosarul de criminalitate organizată în care este cercetat George Becali, acesta ar avea calitatea de lider. Mai mult de zece persoane, dar şi zeci de firme, ar fi fost folosite în scopul spălării banilor. Metodele de comitere a faptelor ar fi fost diverse, au precizat aceleaşi surse. Una dintre acestea ar fi fost creditarea fictivă a unor firme deţinute de Becali pentru ca mai apoi acesta să solicite şi să primească în concret acele sume de bani. Latifundiarului din Pipera i s-ar reţine articolul 23 din legea spălării banilor care conţine şi fapta de ascundere a unor sume de bani ce provin din comiterea unor infracţiuni, a cărei pedeapsă, potrivit actualului Cod Penal, se ridică la 15 ani de puşcărie.

Sursele citate au mai arătat că prejudiciul se ridică la câteva milioane de euro, dar şi că printre entităţile folosite în spălarea de bani ar fi şi clubul de fotbal Steaua Bucureşti. De altfel, un alt raport al ONCPSB, inclus în 2009 în „Dosarul transferurilor“, face referire la posibile infracţiuni de spălare de bani comise prin intermediul clubului. În acel document se făcea referire la faptul că în conturile Steaua Bucureşti ar fi fost depuse sume ce proveneau din infracţiunile comise de clanul Cămătarilor. 

„Având în vedere suma (care a fost depusã în mai multe tranşe în cuantum de miliarde de lei în conturile SC Fotbal Steaua Bucureşti SA, cu motivaţia «aport capital social»), este improprie manipularea acesteia în cash. În mod normal, operaţiuni de asemenea valori se efectueazã, prin viramente bancare, din contul acţionarului cãtre societatea căreia îi face aport la capitalul social. Este posibil ca, prin astfel de operaţiuni de depunere/retragere de numerar, George Becali sã încerce sã ascundã provenienţa realã a banilor“, se preciza în acel document, prezentat de presă în 2009.

Actualul dosar al lui Gigi Becali a avut la origine neîndeplinirea de către acesta a obligaţiilor privind investiţiile ce trebuiau făcute la SC Avicola SA după privatizare. În mai, Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu în acest caz şi au dispus obligarea de a nu părăsi ţara pentru latifundiar. Aceste măsuri au fost luate în ziua în care Becali încerca să plece din ţară înspre Israel şi cu o zi înainte ca acesta să fie condamnat în dosarul schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MaPN).

Dosarele lui Becali

Fostul europarlamentar George Becali se află, în prezent, în Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde execută o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare contopită din două condamnări. Prima pedeapsă cu executare pe numele lui Becali a fost dată în luna mai, atunci când latifundiarul a primit trei ani de închisoare pentru dosarul schimburilor de terenuri cu MaPN. În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General, Dumitru Cioflină. Cei trei ar fi provocat statului un prejudiciu de aproape 900.000 de dolari. 

În „Dosarul valiza“, Becali a fost condamnat alături de selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, care a primit un an de închisoare cu suspendare. DNA l-a acuzat pe patronul echipei Steaua de dare de mită după ce ar fi promis, în 2006, fotbaliştilor de la Gloria Bistriţa sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în vederea câştigării unui meci de fotbal. O valiză în care se aflau 1,7 milioane de euro a fost indisponibilizată atunci de autorităţi de la Becali. Fostul cioban fusese condamnat, înainte de cele două dosare amintite, şi în dosarul sechestrării unor persoane care i-ar fi furat maşina de lux.

Insolvenţa Avicola 

Firma ieşeană „Avicola“ Iaşi a fost privatizată de stat în 2002, fiind preluată de către controversatul om de afaceri băcăuan Florin Cămară. Acesta a cedat-o lui Becali, care şi-a asumat că o va aduce pe linia de plutire. Nu a reuşit acest lucru, iar firma a intrat în insolvenţă în 2010, printre creditori aflându-se şi Becali, care a susţinut că ar fi depus aport la capitalul social al societăţii. Dosarul de insolvenţă al Avicola se află în prezent pe rolul Tribunalului Iaşi. 

Becali - afaceri suspecte şi cu Carabulea 

Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat săptămâna aceasta o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.

În 2005, la scurt timp după ce a preluat acţionariatul majoritar de la Avicola SA, din motive obscure George Becali a vrut să scape de datoriile imense pe care firma ieşeană le avea către Fisc. În acea perioadă firma ieşeană avea bunuri puse sub sechestru iar Becali, la rândul său, avea probleme cu finanţiştii din Capitală. Acest lucru ar fi făcut ca acordarea unui credit cu o valoare mare să nu fie posibilă. 

Cu toate acestea, în primăvara anului 2005, SC Avicola SA, reprezentată de Becali, a înaintat o cerere de creditare către Banca Comercială Carpatica, deţinută şi atunci şi în prezent de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, o bună cunoştinţă a finanţatorului Steaua Bucureşti. Cererea societăţii ieşene avea să fie aprobată, în mod suspect, de către Consiliul de Administraţie de la Carpatica, deşi Becali nu oferise drept gaj decât câteva bunuri ale Avicola, insuficiente ca valoare, precum şi câteva bilete la ordin semnate în alb, a căror valoare bancară era ca şi nulă în lipsa unui angajament făcut la notar, după cum au precizat oficiali din mediul bancar, pentru „Ziarul de Iaşi“.

După aprobarea creditului, ce urma să fie acordat propriu-zis de către sucursala de la Iaşi, la această unitate s-a anunţat un control de la Banca Naţională a României (BNR). Pentru că afacerea „Becali“ ar fi putut stârni suspiciuni, însuşi Carabulea s-a implicat pentru a înlătura eventualele probleme. Şi a făcut-o într-un mod unic pentru sistemul bancar din România. Pe 30 aprilie 2005, într-o zi de sâmbătă, Ilie Carabulea şi-a deschis un depozit de peste 50 de miliarde de lei vechi la propria bancă. În aceeaşi zi a fost constituit un act adiţional la contractul de credit dintre Avicola lui Becali şi Carpatica lui Carabulea.

Conform acelui act adiţional, semnat în aceeaşi zi de sâmbătă, Ilie Carabulea, patron al băncii, s-a transformat în garant pentru respectivul credit luat de firma ieşeană a finanţatorului de la Steaua. Situaţia este de un absurd greu de imaginat. În traducere liberă, patronul băncii care a dat împrumutul se obliga ca, în cazul în care Avicola nu ar fi dat banii înapoi, să plătească din buzunarul propriu. În cazul nostru, dacă Avicola lui Becali nu ar fi fost de bună credinţă, Carabulea ar fi trebuit să dea banii propriei bănci. 

Vă mai recomandăm:

Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale

Gigi Becali, pacient de lux la clinică privată. Latifundiarul a fost escortat pentru investigaţii medicale la Euromedic

Gigi Becali află la sfârşitul lunii dacă va putea munci cât timp stă după gratii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite