Descinderi DNA la Consiliul Judeţean Iaşi. Reacţia lui Costel Alexe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: CJ Iaşi
FOTO: CJ Iaşi

Nu se cunoaşte momentan exact motivul descinderilor, însă surse din presa locală susţin mai multe variante posibile.

Procurorii DNA, însoţiţi de jandarmi au intrat în această dimineaţă în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, căruia i-ar fi prezentat un mandat de percheziţie. Surse din presa locală susţin că ar fi vorba despre un dosar în care sunt anchetaţi mai mulţi consilieri locali şi reprezentanţi ai Primăriei Iaşi. 

Aceleaşi surse au mai menţionat că ancheta ar viza fie schimbul de terenuri Eternitate-Cicoarei, fie domeniul de la Sculeni al familiei Alexe. O altă ipoteză este verificarea unor concursuri de angajare aranjate, scrie ziaruldeiasi.ro. În acest moment, perimetrul din jurul biroului preşedintelui CJ este baricadat. Nimeni nu are acces în zonă, în afară de organele de anchetă.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în perioada februarie – august 2021.

În cursul zilei de 23 septembrie 2021, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în patru locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care trei la sediul unor instituţii publice, transmite DNA", ca răspuns la o solicitare a Adevărul.

Una dintre instituţiile vizate este Consiliul Judeţean Iaşi.

Reacţia Consiliului Judeţean Iaşi

„Referitor la prezenţa reprezentanţilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi în sediul Consiliului Judeţean Iaşi, precizăm că au fost solicitate documente şi informaţii referitoare la activitatea unor instituţii din subordinea administraţiei judeţene. Consiliul Judeţean Iaşi asigură sprijinul necesar pentru a răspunde tuturor solicitărilor conform legii. Colaborez cu toată deschiderea şi sunt la dispoziţia organelor de specialitate pentru a clarifica situaţiile verificate”, a transmis preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, prin intermediul biroului de comunicare al CJ.

Alexe, cercetat într-o altă cauză, pentru fapte comise în calitate de ministru

Costel Alexe este cercetat într-o altă cauză deschisă la începutul anului, pentru luare de mităî şi instigare la delapidare. Preşedintele CJ Iaşi este acuzat că, pe 6 aprilie 2020, în calitate de ministru al Mediului, ar fi cerut unei persoane din conducerea unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă “în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură)”

 “Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE”, explica DNA.

 22 de tone de tablă, în valoare de aproape 100.000 lei (contravaloarea, manopera şi transportul),  ar fi primit Alexe, pe 23 aprilie 2020 şi pe 7 iulie 2020, la sediul unei firme administrate de o rudă a acestuia.

 
“Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziţia persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictive”, preciza DNA.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Primul manager de spital din România care nu mai permite personalului sanitar nevaccinat să lucreze în anumite secţii. „Le detaşez şi aduc altele vaccinate”

„O fi de la încălzirea globală”. Reacţia Salvamont Argeş după ce un american echipat sumar a fost găsit ghemuit în cort, în Custura Sărăţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite