Deputat PSD, în plenul Parlamentului, despre tăierea teilor la Iaşi: "O insinuare şi o denigrare bazate pe incultură, pe neştiinţă şi pe rea-voinţă"

Deputat PSD, în plenul Parlamentului, despre tăierea teilor la Iaşi:

Creatoarea de modă Cristina Nichita este deputat PSD de Iaşi FOTO barfadeiasi.ro

Creatoarea de modă Cristina Nichita, deputat PSD de Iaşi, a ţinut să desfiinţeze în faţa colegilor din Parlament, "presupusa acţiune a primăriei ieşene care şi-ar fi propus să ciopârţească teii din Copou".

Cristina Nichita, deputat PSD de Iaşi, a sărit în apărarea colegului de partid şi şef al filialei locale, primarul Gheorghe Nichita (n.r. - între cei doi nu există o legătură de rudenie). Creatoarea de modă a cerut să vorbească în plenul Camerei Deputaţilor în legătură cu tentativa de masacru ecologic a municipalităţii din capitala Moldovei, despre care a afirmat că "nu este un subiect".

Reprezentanta PSD acuză că ar exista oameni rău intenţionaţi care fac agitaţie în oraş din motive, cel mai probabil, electorale.

"Aud din ce în ce mai des o rumoare, o bâzâială, un zgomot despre o presupusă acţiune a primăriei ieşene care şi-ar fi propus să ciopârţească teii din Copou. Oameni care deplâng în avans ceva ce nu se va întâmpla. Oameni induşi în eroare de câteva voci publice rău intenţionate care, probabil, neavând cu ce să îşi argumenteze aspiraţiile politice, au inventat un fals subiect, transformându-l într-un subiect de campanie electorală permanentă", arată Cristina Nichita în discurs.

Deputatul susţine că la Iaşi nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun şi că arborii respectivi au fost marcaţi de specialiştii în dendrologie pentru a fi verificaţi, nu tăiaţi. Aceasta a fost şi poziţia oficială a Primăriei Iaşi în primele zile ale scandalului, dar explicaţiile şefilor municipalităţii ieşene au fost demontate chiar de către specialişti dendrologi, la care face referire deputatul PSD. Aceştia au declarat pentru "Adevărul" că tipul de marcaj folosit de muncitorii Direcţiei Silvice la Iaşi are o singură însemnătate - aceea că arborii urmează să fie tăiaţi.

"Nu este un subiect, e o insinuare şi o denigrare bazate pe incultură, pe neştiinţă şi pe rea-voinţă.

Pe incultură, pentru că orice om, cât de cât informat, chiar fără cunoştinţe aprofundate de dendrologie, ştie că teiul este un copac de esenţă moale, cu o existenţă probabilă de 60 - 80 de ani, în funcţie de calităţile personale ale fiecărui exemplar. Un copac atât de delicat trebuie cercetat şi analizat deseori. El trebuie să fie obiectul unei permanente griji ce intră în atribuţiile administraţiei locale, care se achită de această sarcină. Când specialistul constată că un exemplar este epuizat, îl înlocuieşte cu unul tânăr, din aceeaşi esenţă. Când constată că este necesar, decide asupra scurtării crengilor şi a fasonării coroanei, ajutând astfel copacul să se refacă în mod optim.

Am spus şi neştiinţă, deoarece oricare cetăţean, oricât de implicat în vâltoarea politică, trebuie să ştie că specialistul dendrolog face diferenţa între tăierea unui pom şi toaletarea lui. El, specialistul, însemnează un copac al cărui coronament trebuie ajustat, ale cărui crengi trebuie reduse. Însemnarea copacului nu duce în mod necesar şi inevitabil la tăierea lui.

Am spus şi rea-voinţă, pentru că numai interesele politice sau materiale pot justifica intervenţiile publice aiuritoare ale unor nechemaţi care, uzând de amplificatoare şi de concerte pop, îşi epuizează plămânii strigând în câte o piaţă publică împotriva primarului Iaşilor, prezentat ca terminatorul teilor din Copou.

Şi eu, şi primarul suntem ieşeni şi, la fel ca alţi concetăţeni ai noştri, ne-am plimbat, de-a lungul vieţilor noastre, de mii de ori pe sub teii din Copou. Presupun că, la fel ca şi mine, şi Domnia Sa apreciază aceşti copaci nobili care au ajuns o adevărată emblemă a vechii Capitale a Moldovei.

Mă aflu astăzi în agreabila situaţie de a vă garanta că nu, Copoul nu este în pericol de a fi chelit de teii săi, că ieşenii se mai pot bucura mulţi ani de acum înainte de parfumul lor inconfundabil şi de umbra lor răcoroasă.

Vreau să îi îndemn pe toţi detractorii PSD-ului - pentru că, în final, despre asta e vorba - să îşi caute subiecte acolo unde chiar le pot găsi. Eventual, dacă vor să denigreze pe cineva sau să râdă de cineva, să se uite în oglindă", mai spune Cristina Nichita.

Intervenţia din plen, publicată recent pe site-ul Camerei Deputaţilor, a avut loc pe data de 27 mai. La o zi distanţă, pe data de 28 mai, primarul Gheorghe Nichita a susţinut o conferinţă de presă la Iaşi, în care a abordat pe un ton temperat problema marcării spre tăiere a peste 500 de arbori, majoritatea sănătoşi, din cele mai cunoscute parcuri ale Iaşiului, Expoziţiei şi Copou.

Iniţial, ieşenilor revoltaţi de planul masacrului ecologic primarul le-a pus etichete de "cretini", "bolnavi mintal", "isterici" sau "ciudaţi". Îngrijorat de amploarea scandalului, primarul Nichita a avut ieşirea publică în care a încercat să arunce vina pe şefa de la Spaţii Verzi, Luminiţa Sălceanu. În acelaşi timp, edilul a recunoscut că marcarea copacilor este o problemă şi a lansat, la pachet, o teorie aiuritoare: "aud că cel care i-a marcat în ziua aceea era beat şi a marcat mai mult decât trebuie".

Pe aceeaşi temă:

50.000 de tineri adunaţi pe Cluj Arena au cerut demisia primarului de Iaşi, Gheorghe Nichita

Primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita, încearcă s-o sacrifice pe şefa de la Spaţii Verzi în scandalul teilor tăiaţi în Copou

Daniel Buzdugan, către primarul Nichita în scandalul arborilor masacraţi la Iaşi: „Au mai fost unii, în trecut, care considerau că statul sunt ei“

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările