Defibrilatoare publice, montate la peste 2 metri înălţime. Instrucţiunile de folosire, scrise pe aparate doar în limba engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Defibrilatorul de la Centrul de Cartier Tătăraşi Iaşi (dreapta sus) FOTO Ziarul de Iaşi
Defibrilatorul de la Centrul de Cartier Tătăraşi Iaşi (dreapta sus) FOTO Ziarul de Iaşi

Un singur defibrilator, dintre cele cinci amplasate în diverse puncte ale municipiului Iaşi încă din 2012, a fost folosit vreodată într-o situaţie de urgenţă.

În Iaşi sunt amplasate, din 2012, cinci defibrilatoare portabile, automate. Aparatele au costat 45.000 de lei şi au fost cumpărate de la furnizorul Euromedical Provider SRL. Defibrilatoarele au fost amplasate în cinci puncte din oraş: în Copou - la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, în Piaţa Unirii - în faţa librăriei „Humanitas“, în Alexandru cel Bun - în faţa cinematografului „Dacia“, la Centrul de cartier Tătăraşi şi în Nicolina, în zona punctului RCS&RDS. Singurul aparat folosit de la amplasarea defibrilatoarelor pe piaţă este cel din Nicolina.

La începutul anului 2017, un ieşean ar fi încercat să salveze un bărbat căzut într-un parc, dar nu ar fi reuşit să scoată defibrilatorul din cutia specială în care era adăpostit.

„Se întâmpla la începutul anului curent. Nu mai ştiu dacă bărbatul a folosit aparatul sau dacă domnul care a căzut în parc a fost salvat. Cert este că aparatul a fost lăsat pe jos, iar noi am sunat la autorităţile locale să vină să-l preia. Defibrilatorul a rămas în punctul nostru o vreme, după care l-am predat“, a precizat o angajată a punctului RCS&RDS din Nicolina.

Starea defibrilatoarelor

Conform reprezentanţilor Primăriei Iaşi, defibrilatoarele sunt funcţionale şi cu revizia la zi. Potrivit „Ziarul de Iaşi“, aparatele nu sunt accesibile tuturor, aşa cum ar trebui. În primul rând, instrucţiunea de folosire doar în caz de urgenţă este redată în scris numai în limba engleză. 

defibrilator iasi foto iulia ciuhu

În al doilea rând, cutiile încuiate cu lacăt şi prevăzute cu un mic geam nu sunt inscripţionate cu mesajul „în caz de nevoie, spargeţi geamul“. Din această cauză, martorii bine intenţionaţi să salveze pe cineva de la moarte pot fi derutaţi de lipsa cheii. În plus, aparatele sunt amplasate la o înălţime de aproximativ 2-3 metri, astfel încât, chiar dacă şi-ar dori să ajute pe cineva, unii ieşeni nu ar putea să ajungă la cutiile în care se află defibrilatoarele.

Când se folosesc aparatele 

Defibrilatorul se foloseşte pentru salvarea oamenilor aflaţi în stop cardio-respirator. „Dacă asistăm în Piaţa Unirii din Iaşi la un astfel de eveniment, sunăm la 112 şi apoi începem manevrele de resuscitare, respectiv compresiunile toracice, care sunt esenţiale. După apel, martorului i se poate spune din dispecer să folosească defibrilatorul de la Humanitas, sau poate el singur să meargă să ia aparatul şi să urmeze instrucţiunile“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Potrivit medicului, apropiaţii unei victime care a suferit un stop cardio-respirator în apartament se lasă greu convinşi să coboare din bloc după defibrilator. „Din păcate, este greu să convingem rudele pacienţilor care suferă un stop cardio-respirator să iasă din locuinţă şi să meargă după defibrilatorul dintr-un anumit punct, chiar dacă aparatul se află aproape. Nu în bloc, ci jos, într-un punct accesibil tuturor locuitorilor din zonă“, a conchis specialistul. 

Citeşte şi:

SMURD Cluj va primi două motociclete cu defibrilator

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite