„Decalogul” bolnavului de diabet. Cum arată meniul unui astfel de pacient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfaturile medicilor şi specialiştilor în sănătate publică pentru pacienţii diagnosticaţi cu diabet cuprind trimiteri la componenţa meselor de peste zi.

Asociaţia Acces la Sănătate, în parteneriat cu Societatea Naţională a Medicină de Familie, arată pe portalul www. edumedical.ro care sunt recomandările pacienţii diagnosticaţi cu diabet. 

1.Evitaţi cât puteţi de mult preparatele din comerţ şi încercaţi să gătiţi mâncarea pe care o consumaţi. Chiar dacă unele produse sunt promovate sub eticheta de “produs bio”, cantitatea de ingredinte folosite (sare sau zahăr) nu poate fi sigură. 

2.Regimul pentru diabet trebuie să conţină cât mai multe legume şi fructe proaspete. Evitaţi sau consumaţi cu moderaţie fructe cu un conţinut mare de fructoză, cum ar fi bananele, strugurii, mango, mandarine. În regimul alimentar pentru diabet se recomandă merele, caisele, fructele de pădure, prunele, cireşele, pepenele roşu.

3. Consumaţi zilnic lactate cu un conţinut scăzut de grăsime, cum ar fi iaurtul slab, laptele degresat sau brânza de vaci.

4.Consumaţi zilnic cereale integrale, bogate în fibre – fulgi de ovăz, de grâu, orez brun, pâine graham. 

5. Consumaţi alimentele în stare proaspătă. 

6. Eliminaţi sarea din alimentaţie sau reduceţi semnificativ aportul acesteia. Consumul de sare favorizează retenţia apei, bolile cardiovasculare, problemele renale şi creşterea tensiunii arteriale, tulburări care, asociate diabetului, pot cauza numeroase complicaţii.

7. În regimul pentru diabet poţi consuma unul sau doua ouă maximum pe săptămână. Se recomadă, de asemenea, doar gălbenuşul, întrucât albuşul este bogat în proteine.

8. Consumaţi alimente bogate în calciu şi potasiu, precum: portocale, pomelo, spanac, broccoli, varză.

9. În regimul pentru diabet aveţi voie să consumaţi carne roşie de maximum două ori pe săptămână, în porţii mici.

10. Renunţaţi la produsele de patiserie şi panificaţie. Se recomandă, în schimb, consumul de pâine integrală şi produse precum biscuiţi din ovăz sau dietetici.

Potrivit specialiştilor, pentru a fi eficient, regimul alimentar în diabet trebuie să respecte zilnic regula celor trei mese principale, cu două gustări între ele. De asemenea, dieta trebuie să fie completată de un program de exerciţii fizice.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi apreciază într-un comunicat de presă că diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile şi alte boli de nutriţie şi metabolism sunt într-o continuă ascensiune. „Numărul persoanelor cu diabet a crescut de la 108 milioane, în 1980, la 422 milioane, în 2014. Prevalenţa globală a bolii printre adulţii peste 18 ani a crescut de la 4,7% în 1980 la 8,5% în 2014. Cresterea cea mai mare a fost în ţările sărace sau în curs de dezvoltare . În România creşterea a fost aceeaşi”, se arată în comunicatul citat. 

Citeşte şi:

Ce fructe poţi să mănânci dacă suferi de diabet

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite