De unde vine refuzul românilor de a se vaccina. Psihiatru: Mass-media sunt de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Andrei Luca / Adevărul
FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Mass-media sunt considerate principalele vinovate pentru informarea greşită a românilor care sunt împotriva vaccinării.

Refuzul românilor de a se vaccina provine din greşelile de comunicare ale autorităţilor, dar şi ale mass-media, care nu recurg la metodele potrivite pentru a arăta care sunt avantajele vaccinării, consideră specialiştii. 

Aceştia spun că în cadrul emisiunilor TV ar trebui să fie invitaţi mai mulţi medici, virusologi sau epidemiologi, în care românii ar avea mai multă încredere. 

„Mass-media poate influenţa considerabil populaţia prin mesajele pe care le difuzează în spaţiul public. Dacă posturile TV, mai ales cele urmărite cu precădere în mediul rural (unde este cea mai mică rată de vaccinare), ar difuza mai multe emisiuni informative, la care să participe ca invitaţi diverşi specialişti în medicină, epidemiologi, infecţionişti, virusologi, pneumologi, atunci rata vaccinării ar creşte semnificativ. Consider că medicii sunt singurii în măsură să discute despre vaccinare, pentru ca populaţia să poată lua o decizie cu adevărat informată. Atâta timp cât mass-media alege să dea voce persoanelor neavizate, lumea va fi bulversată de incoerenţa mesajelor.

Nu cred că este suficient să se difuzeze statistici cu numărul de decese, numărul de infectări, imagini cu saloane aglomerate de pacienţi cu COVID sau să se vorbească despre restricţii, pentru că acest lucru nu va face altceva decât să sădească şi mai puternic frica în populaţie, şi chiar mai rău, să genereze proteste. Statul şi comunicatorii publici trebuie să informeze corect oamenii, ca într-un final aceştia să fie cu adevărat convinşi că vaccinarea e cea mai bună soluţie pentru ei, nu să se simtă constrânşi şi ameninţaţi”, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul psihiatru Petronela Nechita din Iaşi. 

Lupta se duce pe Facebook

Neîncrederea românilor se vede în reacţiile acestora pe reţelele de socializare, acolo unde, în cele mai multe cazuri, mii de comentarii condamnă măsurile restrictive care sunt considerate abuzive, în lupta pentru oprirea pandemiei de coronavirus. 

În lipsa informării din partea specialiştilor, cei mai mulţi dintre români preferă să apeleze la divinitate, în diversele „bătălii” pe care le duc pe Facebook. 

„Ştim doar să copiem occidentul, salariile, condiţiile de trai, astea nu le împrumutăm? Voi chiar nu aveţi frică de Dumnezeu? Ne merităm soarta”, se arată într-un comentariu al unei cititoare Adevărul, la ştirea care anunţa posibilitatea introducerii paşaportului COVID în supermarketuri şi mall-uri, pe data de 1 septembrie. 

Reacţii asemănătoare sunt regăsite în secţiunea de comentarii de la majoritatea ştirilor care anunţă noi decese, infectări sau situaţii dificile din spitalele româneşti. 

Medicul ieşean consideră că mesajele transmise prin intermediul mass-media cauzează tulburări care se vor vedea în următoarea perioadă în rândul multor români. 

„Din păcate, pandemia duce la creşterea incidenţei persoanelor cu tulburări psihice, acest lucru fiind cauzat şi de mesajele difuzate în mass-media, care accentuează starea de panică generală. Pentru a combate acest fenomen, ar putea fi invitaţi şi mai mulţi medici psihiatri şi psihologi care să ofere îndrumări utile populaţiei”, a mai declarat Petronela Nechita. 

La ultima raportare, România avea 6,4 milioane persoane vaccinate cu schema completă, adică circa 33% din populaţia ţării. La capătul celălalt al clasamentului se află ţări precum Portugalia (86,5%), Italia (71,8%) Spania (79,3%) sau Danemarca (75,8%). 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Medic: „Ideal e să ne vaccinăm înainte de val“. De ce imunizarea contra COVID-19 rămâne singura soluţie eficientă

Dr. Musta, despre riscul de infectare al celor care se bazează pe anticorpii produşi după boală: Cei cu forme uşoare se pot vaccina după 2 săptămâni

  •  
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite