De ce unii oameni au părul creţ. Gena vinovată de atitudinea rebelă a podoabei capilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 15% din populaţia europeană are părul creţ FOTO: fundita.ro
Doar 15% din populaţia europeană are părul creţ FOTO: fundita.ro

Cercetătorii australieni au descoperit că tipul de păr al unei persoane este determinat de codul genetic. Gena TCHH din cromozomul X este cea responsabilă cu creşterea părului drept, creţ sau cârlionţat.

Cercetătorii australieni de la Queensland Institute of Medical Research au analizat în 2009 profilul a peste 4.000 de persoane caucaziene pentru a descoperi exact gena responsabilă pentru tipul podoabei capilare.

Şeful echipei de cercetători, profesorul Nick Martin care a moştenit de la mama sa părul creţ, şi-a propus, mai exact, să descopere care este mutaţia genetică „vinovată” de atitudinea rebelă a părului său.

Potrivit studiului citat de The Telegraph, în decembrie 2009, şi publicat în American Journal of Human Genetics, 45% din populaţia europeană are părul drept, 40% părul ondulat şi numai 15% păr creţ.

Părul creţ apare destul de rar în rândul populaţiei caucaziene, motiv pentru care cercetătorii au arătat că, deşi există tendinţa de a fi moştenit genetic, el poate să apară şi spontan, prin „accidente genetice”. Conform studiului, în peste 90% din cazuri, părul creţ este dobândit pe cale genetică.

Profesorii Nick Martin şi Sarah Medland au descoperit că gena trichohialină TCHH din cromozomul X este factorul primordial în determinarea tipului de păr al unei persoane.

„În viitor, vom putea arată dacă un bebeluş va avea părul creţ sau drept. Ne propunem să continuăm studiul, astfel încât să ne îmbunătăţim această posibilitate”, a arătat profesorul Nick Martin, citat de The Telegraph.

Gena TCHH este cunoscută încă din 1993, însă abia în urma studiului australian din 2009 s-a descoperit că prezintă o serie de mutaţii care apar spontan şi care generează forme diferite de ondulare a tipului de păr. Cercetătorii arată că părul creţ apare ca urmare a unui tip de cheratină care se depune pe marginea firului de păr, determinând tipul de ondulare.

Părul creţ întâlnit în rândul populaţiei caucaziene este o variantă a tipului de păr creţ întâlnit pe continentul african. Din cauza formelor diverse pe care le capătă părul creţ caucazian, el este catalogat ca fiind efectul sindromului părului-lânos.

Prin studierea genei TCHH, cercetătorii şi-a propus chiar inventarea unor tratamente prin care să se poată modifica în laborator structura unui anumit tip de păr, respectiv cel creţ să poată devenidrept, iar părul drept să se poată transforma în păr creţ.

Citeşte şi:

Plantele medicinale care deschid şi închid nuanţa părului ca vopseaua autentică - o alternativă la chimicale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite