De ce răcim atât de des în sezonul rece. Cauze şi sfaturi utile pentru a evita îmbolnăvirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răceala FOTO Arhivă
Răceala FOTO Arhivă

Variaţiile de temperatură din acest anotimp dezechilibrează organismul uman având efecte vizibile în starea de sănătate a celor din jur.

Medicul Radu Crişan, doctor în cadrul Spitalului de Pneumologie din Iaşi, a prezentat într-o filmare de pe canalul său de YouTube câteva din cauzele care determină apariţia răcelii în anotimpul rece. Potrivit acestuia, „simptomele de viroze respiratorii, de obicei, sunt febră, tuse, cu sau fără expectoraţii de spută, dureri de cap, nas înfundat şi dureri în gât“. „Aceste simptome sunt, de fapt, răspunsul sistemului imunitar la agresiunea virală. Mai pe scurt, felul în care organismul luptă cu germenii“, a punctat specialistul. 

Cauzele care duc la îmbolnăviri frecvente toamna, iarna şi primăvara sunt multiple. Printre cele enumerate de medicul pneumolog se află lipsa somnului, stresul şi alimentaţia necorespunzătoare. Totodată, un alt factor care favorizează apariţia bolii este „lipsa vitaminei D şi a razelor UV“, determinată de faptul că în timpul toamnei şi iernii, cantitatea de lumină solară scade treptat. 

Temperaturile scăzute din mediul exterior sunt un alt factor care agresează organismul, mai ales dacă acesta are un sistem imunitar scăzut. „Un studiu arată că scăderea temperaturii corpului uman influenţează şi abilitatea acestuia de a reacţiona imunitar la contactul cu virusul, iar de aici poate apărea o posibilă predispoziţie la infecţie în anotimpul rece. În plus, aerul rece este şi foarte uscat, ceea ce dezhidratează mucoasele, usucă secreţiile acestora şi expune mai mult celulele la contactul cu virusul“, a punctat medicul. 

Un alt factor care determină o creşterea cazurilor de răceli este aglomeraţia din diferite spaţii închise precum mall-uri, mijloace de transport în comun, şcoli sau spitale. „Însă viruşii pot fi contactaţi la fel de uşor de pe hârtii, bancnote, obiecte de uz casnic, haine etc. Există un studiu care arată ca particule infectante cu rinoviruşi plasate pe clanţa de la uşa unei clădiri de birouri se răspândesc în întreaga clădire în doar câteva ore“, a detaliat specialistul. 

Acesta atrage atenţia că răceala nu se combate cu antibiotice, medicamente create să omoare bacterii din organism. „Trebuie să ajutăm organismul în lupta sa cu viruşii. Putem face asta prin rapaus, hidratare, consum de lichide calde şi tratament antiinflamator. O alimentaţie sănătoasă, bogată în proteine, aport suplimentar de vitamina C şi vitamina D grăbesc vindecarea“, susţine medicul în postarea sa

Putem preveni îmbolnăvirea prin spălarea regulată pe mâine, prin a evita să atingem frecvent ochii, nasul şi gura, aerisirea camerei şi introducerea de legume şi fructe în alimentaţia noastră. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite