De ce „prinde“ metoda Loverboy. Cum arată profilul victimei şi al agresorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO wall-street.ro
FOTO wall-street.ro

Aceste relaţii debutează la fel ca toate celelalte, numai că victima are un profil anume: este vulnerabilă din punct de vedere social, financiar şi emoţional. Debutul relaţiei arată ofertant din multe puncte de vedere, spun specialiştii.

Reţelele de prostituţie şi-au schimbat în ultimii ani metodele. Tinerele nu mai sunt luate cu forţa din ţară, ci sunt cucerite şi convinse să producă bani uşor, folosindu-se de propriul corp. Metoda se numeşte „Loverboy” şi începe cu o poveste de dragoste.  

Acest fenomen de proxenetism îşi are rădăcinile în Olanda, spun autorităţile. Metoda pare una simplă, dar are multe implicaţii complexe la nivel psihologic. 

Astfel, bărbaţi cu amprentă psihopatică, şarmanţi şi ofertanţi îşi cuceresc victimele, femei vulnerabile emoţional, social şi material printr-un amalgam de vorbe frumoase, sprijin şi cadouri, ca mai apoi, când dragostea se înfiripă, să le înmâneze nota de faliment a relaţiei, spun specialiştii. 

Profilul victimei 

Începutul relaţiei debutează la fel ca în toate celelalte cazuri, singurul lucru care ar putea atrage atenţia ar fi promisiunile, cadourile şi comportamentul de vis al partenerului. 

„Începutul relaţiei debutează cu mai multe promisiuni financiare decât în celelalte relaţii, cu mai multe cadouri, astfel încât victima să îşi imagineze că această relaţie este scăparea ei din acel mediu neprielnic de care s-a săturat”, ne explică dr. Cozmin Mihai, psihiatru. 

Deşi începutul relaţiei pare unul normal, victimele au un profil special şi sunt analizate cu mare atenţie înainte de a fi vânate, spun specialiştii. De cele mai multe ori, victima este vulnerabilă din punct de vedere social şi emoţional. Este o persoană cu resurse financiare mai limitate, cu membri ai familiei despărţiţi sau fără serviciu. 

„Sunt alese de «loverboy» după un calapod pliat pe o structură emoţională fragilă, o familie incompletă sau disfuncţională, părinţi plecaţi la muncă în străinătate, şcolarizare insuficientă; elemente ce expun victima la un asemenea plan sumbru de viaţă”, explică dr. Cozmin Mihai, psihiatru. 

Astfel, relaţia începe cu ,,sprijinul emoţional” al partenerului loverboy pentru victima sa, iar totul decurge bine până când rolurile se inversează. Partenerul cere ajutorul victimei şi îi înmânează nota de faliment a relaţiei. 

Punctul culminant este acela în care aceşti parteneri „loverboy” consideră că au înregistrat un maxim de sentimente din partea victimei, reuşind să le cucerească. 

„Compune un teatru dramatic a relaţiei şi a situaţiei financiare eşuate, drept pentru care le inoculează ideea (n.red. – fetelor păcălite) că pentru binele lor şi a viitoarei lor familii ar fi ideal să se prostitueze şi să contribuie la bunăstarea materială a familiei”, mai spune dr. Cozmin Mihai, psihiatru. 

Cozmin Mihai

Dr. Cozmin Mihai, psihiatru    FOTO Arhiva personală

Profilul agresorului

Nici profilul agresorilor nu este de ignorat, mulţi dintre aceştia semănând între ei. Motivele pentru care aceşti „loverboy” ajung să apeleze la o astfel de metodă pentru a profita de persoana de lângă ei pot avea rădăcini în trecutul acestora. 

„Îi determină terenul psihopatic, cu dorinţă de a face bani foarte uşor. Ei fiind, marea majoritate, caracterizaţi printr-o lipsă de sentimente. Tocmai de aceea pot să calce în picioare o asemenea parteneră. Terenul personalităţii dizarmonice le dă ocazia să calce în picioare sufletul persoanei apropiate.

Bineînţeles că această psihopatia poate surveni din tot felul de evenimente mai puţin nefericite. Poate sunt bărbaţi care şi-au văzut mamele agresate fizic şi emoţional sau au fost chiar ei agresaţi fizic şi emoţional. Dar deja este o altă poveste, ce ţine de conştientizarea lor şi de dorinţa lor de a se trata”, explică dr. Cozmin Mihai. 

Evitarea unui declin psihic 

Într-o scurtă perioadă de timp, de la începutul relaţiei şi până la momentul în care i se cere să facă sacrificii pentru partener, trăirile victimei sunt la intensitate maximă, trecând de la extaz la agonie. De aici până la un declin psihic mai este doar un pas. 

„Când i se înmânează nota de faliment a relaţiei, victima poate să-şi deschidă bine ochii. Este bine să le comunice celor apropiaţi aceste trăiri şi acest coşmar al relaţiei. Este bine să solicite sprijinul unui psiholog, psihoterapeut sau a unui psihiatru. Şi, în primul rând, sprijinul familiei care să îi redeschidă ochii şi să o aducă cu picioarele pe pământ, pentru a nu-şi distruge viaţa”, mai explică psihiatrul Cozmin Mihai. 

Oamenii legii spun că principala soluţie în astfel de cazuri este să discutăm cu cei din jurul nostru şi să le dăm cât mai multe detalii despre ceea ce urmează să facem. 

„Nu accepta să pleci cu acte false sau cu viză turistică pentru un loc de muncă în străinătate. Nu ascunde plecarea ta de cei apropiaţi: familie sau prieteni. Dacă eşti victimă a traficului de persoane sau dacă vrei să ajuţi o astfel de victimă, poţi apela la numărul unic de urgenţă 112, la misiunile diplomatice ale României în străinătate sau poţi apela linia Tel Verde 0 800 800 678”, transmit reprezentanţii Poliţiei Române. 

Din păcate, de cele mai multe ori se produce declinul psihologic al victimei, iar acesta începe odată cu Sindromul Stockholm: victima îşi iubeşte agresorul. 

Acest sindrom se defineşte printr-o situaţie paradoxală în care victima unui abuz, indiferent de forma acestuia, începe să dezvolte o apropiere emoţională faţă de agresor.

Fenomenul a fost identificat de-a lungul anilor în mai multe părţi ale lumii. Tot mai multe cazuri de răpire s-au încheiat cu legături puternice între victimă şi agresor, iar unele dintre ele nu au putut fi depăşite niciodată. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Fără precedent: Sfânta Comunitate de pe Muntele Athos se implică în cazul scandalului privind melodia care reprezintă Ciprul la Eurovision 2021

Un fost poliţist a găsit un adevărat tezaur într-o comună din Olt. „Azi, 13, zeiţa Fortuna şi toţi zeii norocului au fost cu mine“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite