De ce a murit Jonathan, adolescentul de 14 ani a cărui inimă a stat înaintea unei operaţii de apendicită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joanathan Pârlea FOTO Facebook
Joanathan Pârlea FOTO Facebook

Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală din Iaşi au dezvăluit cauzele preliminarii ale decesului adolescentului din Iaşi care, după ce i s-au administrat medicamente specifice anesteziei, a intrat în comă.

Potrivit legiştilor din Iaşi, citaţi de BZI, cauzele morţii băiatului sunt edem cerebral, hematom hepatic şi hemoragie cerebrală. Factorul declanşator ar fi cocteilul medicamentos administrat înainte de operaţie tânărului, care i-a provocat acestuia o tulburare de coagulare a sângelui.

Jonathan Pârlea ar fi fost alergic la unul dintre medicamente, ceea ce i-a declanşat starea de rău. Nici familia sa şi nici medicii nu ştiau de acea alergie. „La nivelul unităţii noastre s-a înregistrat ceea ce poate fi numit un eveniment advers al activităţii medicale, o evoluţie nefavorabilă a unui pacient internat în Serviciul Chirurgie al unităţii noastre. Pe 2 octombrie, am întrunit o comisie de analiză a cazului. O primă concluzie: evenimentul advers a avut ca şi cauză o reacţie adversă la medicaţia administrată în preanestezie, ca şi analgosedare”, a declarat Cătălina Roşca, managerul spitalului din Paşcani.

Familia nu formulează plângere

La începutul lunii octombrie, Jonathan a mers la Spitalul CF din Paşcani, unde trebuie să fie supus unei operaţii de apendicită. Unitatea sanitară a fost aleasă de părinţii adolescentului. Aceştia aveau încredere în chirurgul care urma să efectueze intervenţia, în baza unor experienţe familiale anterior.

În sala de operaţie, copilului i s-au administrat trei medicamente, cu rol de a-l pregăti pentru anestezia generală. După administrarea cocteilului de substanţe, adolescentul a intrat în stop cardio-respirator. În timp ce medicii au început manevrele de resuscitare, chirurgul care ar fi trebuit să îl opereze pe Jonathan l-a sunat pe tatăl său. Dan Pârlea a fost chemat de urgenţă la spital, unde a aflat că fiul său se zbate între viaţă şi moarte.

M-am întors de urgenţă la Paşcani, eram zbuciumat, ce s-o fi întâmplat, mi-a spus doctorul că nu s-a atins de el, dar că a făcut un infarct. Am întrebat-o pe anestezistă dacă i-a făcut anestezia şi mi-a spus că da. De asemenea, mi-a spus că copilul a dialogat cu ei până când au terminat. nd au terminat (de făcut anestezia n.r.), nu a mai dialogat, probabil atunci a intrat în stop cardio-respirator”, a precizat tatăl băiatului  Acesta a adăugat că nu intenţionează să facă nicio plângere împotriva medicilor, invocând motive religioase. De la spitalul din Paşcani, Jonathan a fost transferat, în stare extrem de gravă, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, unde a murit pe 10 octombrie.

Vă mai recomandăm şi: 

Strategia şmecherească a unui chirurg acuzat de şpagă. Umilirea fostului pacient şi presupusa „provocare poliţienească” 

Medic cu leafă lunară de 36.000 de lei, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Diana Bulgaru conduce Institutul de Medicină Legală Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite