De ce este indicat somnul de după-amiază pentru copii - explicaţia medicilor

De ce este indicat somnul de după-amiază pentru copii - explicaţia medicilor

Copiii de vârstă preşcolară trebuie obligatoriu să doarmă la prânz FOTO: Shutterstock

Medicii recomandă ca toţi copiii mici, de vârstă preşcolară, să doarmă după masa de prânz. Şi asta pentru că somnul are efecte benefice multiple în dezvoltarea fizică şi psihică a celui mic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mulţi dintre părinţi ezită când vine vorba de somnul de după-amiază al copiilor. De teamă că cei mici nu vor mai dormi cum trebuie noaptea, unii preferă să ‘’sară’’ peste somnul la prânz.
 
Iar asta este total greşit, spun medicii, care susţin că somnul de după masa de prânz este deosebit de important, obligatoriu chiar la copilul mic şi de vârstă preşcolară. Şi asta pentru că are numeroase beneficii. Printre acestea ar fi creşterea capacităţii de concentrare, îmbunătăţirea memoriei, întărirea sistemului imunitar, şi creşterea randamentului activităţii psihice. 
 
Profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, enumeră avantajele somnului de după masa de prânz în rândul copiilor:
 
- creşterea capacităţii de concentrare a atenţiei,
- îmbunătăţirea memoriei pe termen lung,
- creşterea calităţii somnului din timpul nopţii, reducând din anxietatea provocată de epuizare,
- acumularea unei cantităţi suficiente de energie pentru a se juca şi a învăţa, prevenind astfel suprasolicitarea organismului,
- întărirea sistemului imunitar.
 
Ideal ar fi ca somnul de prânz să dureze 1-3 ore. 
 
‘’Este important să recunoaşteţi semnele care transmit faptul că un copil este obosit, că nu doarme suficient. Somnolenţa, nervozitatea, apatia, neatenţia, nerăbdarea, agresivitatea copilului din timpul zilei, precum şi lupta de a-l trezi dimineaţa, ne indică că este necesară modificarea programului de somn. În concluzie, somnul de prânz este benefic, ajutând la dezvoltarea armonioasă a copilului, la creşterea randamentului activităţii psihice’’, încheie prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. 
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările