De ce hipotermia poate fi fatală. Medic: „Orice manevră foarte bruscă poate duce la apariţia unor aritmii cardiace”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii străzii sunt o categorie de risc hipotermic, odată cu începerea sezonul rece FOTO Getty Images
Oamenii străzii sunt o categorie de risc hipotermic, odată cu începerea sezonul rece FOTO Getty Images

În cazul hipotermicilor trebuie acţionat cu grijă. Medicii atenţionează că unele manevre bruşte pot fi fatale pentru pacienţi.

Hipotermia presupune scăderea temperaturii corporale sub 35 de grade Celsius.

Profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, a explicat că persoanele cele mai expuse hipotermiei sunt cele care consumă alcool şi care cad pe stradă. 

Urgentistul arată că, în sezonul rece, din cauza riscului de hipotermie, nu este indicat consumul de alcool în exces, urmat de plimbare prin aerul rece. 

De asemenea, vârstnicii, copiii şi bolnavii cu probleme psihice sunt consideraţi categorii cu risc, daca rămân nesupravegheaţi, într-un mediu neîncălzit.

 O altă categorie de persoane care riscă să dezvolte o hipotermie este cea a bolnavilor diagnosticaţi cu afecţiuni dermatologice, care afecteaza întreaga suprafaţă cutanată şi împiedică organsimul să se adapteze la mediul exterior.

„Hipotermia accidentală presupune scăderea temperaturii corporale măsurată la nivel central sub 35 de grade Celsius. Există nişte factori de risc care dispun anumite persoane la apariţia acestor patologii, în condiţiile expunerii la frig. Problema apare la persoanele aflate în stare de inconştienţă care sunt supuse acţiunii frigului. În primul rând, sunt cei care devin comatoşi din cauza unei cauze externe sau interne. La cauze externe am putea enumera trauma cerebrală sau intoxicaţiile etanolice, cu medicamente sau cu diverse substanţe care fac ca organismul să nu mai reacţioneze şi să nu se mai adapteze la scăderea temperaturii din mediul exterior”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi. 

Cele mai frecvente cazuri de hipotermie se întâlnesc la bărbaţi de vârstă medie, cu patologie asociată, cum ar fi tuberculoza pulmonară sau diabet. Persoanele din această categorie care consumă alcool pot rămâne inconştiente în stradă şi ajung la spital cu o hipotermie severă care necesită terapie de reîncălzire externă şi internă. În astfel de situaţii, se pot asocia  degerături la membrele superioare sau inferioare. 

„În cursul reîncălzirii pot apărea o serie de complicaţii - mai ales tulburări de coagulare, sângerări multiple din cauza hipotermiei severe. De asemenea, tulburări cardiace care pot duce la decesul pacientului. Unele manevre terapeutice pot chiar dauna pacientului. Un bolnav cu hipotermie nu trebuie abordat cu brutalitate: orice manevră de întoarcere foarte bruscă, de ridicare, de mobilizare, poate duce la apariţia unor aritmii cardiace şi poate complica prognosticul”, a mai subliniat medicul. 

Pentru a ajuta o persoană hipotermică, în cazul în care aceasta nu prezintă traumatisme, aceasta  poate fi pusă în poziţie laterală de siguranţă - care împiedică vărsătura. În plus, pacientul trebuie scos din mediul rece cât mai repede, dezbrăcat de hainele reci şi umede şi îmbrăcat cu haine calde şi uscate. Victimele hipotermiei nu trebuie învelite cu paturi foarte fierbinţi sau încălzite cu sticle de apă foarte fierbinţi. În cazul hipotermicilor, sensibilitatea la nivelul pielii este scăzută şi pot apărea arsuri. 

Citeşte şi:

Prognoza meteo: vreme de coşmar în următoarele zile. Cât de frig se face, cât mai ţin ninsorile şi în ce regiuni plouă

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite