De ce consumăm peşte în timpul postului. „Postul cel adevărat presupune înfrânare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile de peste an reprezintă perioade de înfrânare la mâncărurile de dulce, singurele excepţii fiind zilele în care se dă dezlegare la untdelemn, vin sau peşte.

În aceste zile, postul se îmblânzeşte şi se permite un regim alimentar mai variat faţă de zilele de ajunare. 

Potrivit preoţilor, dezlegarea la peşte, adică indicarea consumului de carne de peşte, reprezintă un obicei transmis de regulile impuse de Sfinţii Părinţi. 

Duhovnicii consideră că această învoire este posibilă întrucât peştele a fost unul dintre alimentele consumate de Iisus Hristos.

„Postul cel adevărat presupune înfrânare, adică din cele şapte zile ale săptămânii, luni, miercuri şi vineri se mănâncă doar uscat, ajunare, apoi marţi şi joi dezlegare la untdelemn şi vin, iar sâmbăta şi duminica, în unele posturi, dezlegare şi la peşte. În postul Paştelui, dezlegarea la peşte se dă cu ocazia a două mari sărbători împărăteşti: de Bunavestire şi de Florii, adică atunci când am putea spune că bucuria sărbătorii copleşeşte sacrificiul postului nostru. Cumva, în aceste zile, postul este suspendat şi pentru a nu-l desfiinţa şi reveni la regimul alimentar liber se dă dezlegare”, a explicat preotul Dan Damaschin de la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi.

Anul acesta, sărbătoarea Paştelui este sărbătorită de ortodocşi pe 1 mai, dezlegările la peşte fiind marcate în calendar pe 25 martie, de Bunavestire, şi pe 24 aprilie, când se sărbătoreşte Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.

„Se dă dezlegare la peşte din două motive: în primul rând pentru că este un aliment consumat de însuşi Iisus Hristos, iar în al doilea rând, pentru că pregătirea lui nu implică un sacrificiu la fel de brutal, cum se întâmplă în rândul celorlalte animale”, a mai arătat preotul.

Cele mai multe dezlegări la peşte sunt întâlnite în postul Crăciunului, atunci când în calendar sunt marcate 15 zile cu simbolul acestuia. Potrivit preotului ieşean, acest lucru este posibil din cauza faptului că în caledar au fost introduse ca sărbători inclusiv zile dedicate unor sfinţi români, obiceiul ortodoxiei fiind de a celebra sfinţii naţionali printr-o astfel de dezlegare.

„În postul Crăciunului numărul de dezlegări la peşte este în legătură cu unele date în care se sărbătoresc sfinţi români. La noi, această posibilitate a fost anulată total vreme de 40 de ani şi mult mai târziu s-a introdus în calendar această posibilitate de a consuma peşte în semn de bucurie faţă sărbătoarea marcată”, a conchis preotul. 

Potrivit ortodoxia.ro, pe lângă zilele menţionate din postul Paştelui în care se dă dezlegare la peşte, în timpul anului se poate consuma carnea acestuia, chiar dacă este post, şi pe 6 august - de Schimbarea la Faţă, în postul Sânteimării.

În postul Crăciunului se dă dezlegare la peşte pe 21 noiembrie, de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 23 noiembrie, de Sfinţii Episcopi Amfilohie şi Grigorie, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei şi pe 4,5,6,9,16, 20 decembrie, dacă aceste zile cad marţi sau joi. 

Citeşte şi:

Părintele Cleopa explică cine sunt oamenii care ţin postul degeaba: „Şi diavolii postesc, dar tot diavoli rămân“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite