De ce unele ciuperci ar trebui evitate de oameni, iar altele căutate ca aurul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste plante inferioare, lipsite de clorifilă, sunt adesea căutate de oameni care le valorifică prin consum ori prin vânzarea lor, unele ciuperci fiind considerate adevărate comori.

Ciupercile fac parte din Regnul Fungi, fiind considerate plante inferioare, ele neavând nevoie de clorofilă pentru a se dezvolta. Se răspândesc prin spori şi sunt clasificate în specii diferite în funcţie de structura lor. Dacă le raportăm la utilitatea lor în gastronomie, avem ciuperci comestibile şi necomestibile.

Potrivit britannica.com, ciupercile nu au colesterol, conţin aminoacizi esenţiali şi vitamina B. Speciile comercializate cel mai intens conţin, atunci când sunt proaspete, 90% apă, mai puţin de 3% proteine, 5% carbohidraţi, mai puţin de 1% grăsimi şi tot atât sare şi vitamine. Ciupercile pot trăi de la o zi la câteva luni, în funcţie de specie.

Există ciuperci, precum trufele, în jurul cărora s-a creat o întreagă industrie. Aceste ciuperci, de culoare negricioasă, asemeni unor cartofi, sunt considerate  încă din cele mai vechi timpuri „delicatese“. Se găsesc mai ales în regiunile temperate, iar dimensiunile lor variază, în funcţie de specie, de la echivalentul unui bob de mazăre la al unei portocale. Cresc datorită substanţelor organice în descompunere şi de aceea se găsesc aproape de rădăcinile copacilor. Sunt valorificate în bucătăria franceză, mai ales trufele Périgord.

Numeroase specii comestibile pot fi confundate cu cele necomestibile, de aceea este recomandat consumul ciupercilor luate doar din surse autorizate, culegerea lor doar împreună cu oameni care le cunosc foarte bine sau identificarea lor precisă înainte de consum.

Potrivit aceleiaşi surse, ciupercile sălbatice, otrăvitoare, pot provoca cel mai adesea probleme gastrointestinale şi diferite reacţii alergice. Unele specii de ciuperci pot determina şi moartea, de aceea, înainte de consum, este indicat ca ciupercile să fie identificate foarte bine. În total sunt 70-80 de specii de ciuperci care pot fi otrăvitoare pentru om. Reacţiile imediate după consumul acestor ciuperci sunt ameţeală, vomă, diaree, transpiraţie persistentă, pupile dilatate, dificultăţi în a respira. Aceste simptome apar la câteva ore după ce ciupercile sunt consumate.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite