Cum ne spălăm corect pe mâini. Regulile prin care poţi ţine peste 200 de boli la distanţă - explicaţia medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălatul pe mâini este esenţial FOTO: Shutterstock
Spălatul pe mâini este esenţial FOTO: Shutterstock

Statisticile arată că doar 5% din populaţie se spală corect pe mâini. O igienă corectă ţine la distanţă peste 200 de boli. Medicii spun că în igiena mâinilor trebuie să se ţină cont de trei reguli: să se spele cât mai des, cum trebuie şi cât trebuie.

Deşi pare greu de crezut, banalul  spălat pe mâini este ignorat complet de populaţie. Statisticile arată că puţini sunt cei care folosesc corect apa şi săpunul. 

„Deşi pare un act banal, doar 5% ştiu cum şi o fac aşa cum trebuie. Unul din patru adulţi nu se spală pe mâini după ce schimbă scutecele sugarilor, mai puţin de jumătate dintre persoane se spălă pe mâini după ce îngrijesc un animal (de companie sau din gospodărie) sau după ce curăţă în urma lui, unul din trei adulţi se spală pe mâini după ce strănută sau tuşeşte şi unul din şase adulţi se spală pe mâini după ce intră în contact cu bani. Doar jumătate dintre persoane se spălă pe mâini după ce folosesc toaleta’’, spune conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă. 

Spălatul corect pe mâini înseammnă să te speli ori de câte ori atingi obiecte cu potenţial de contaminare, înainte şi după masă, înainte şi după utilizarea toaletei, schimbarea scutecelor etc. Un spălat eficient presupune folosirea de săpun din abundenţă sau gel antibacterian şi trebuie să se desfăşoare pe parcursul a cel puţin 15- 20 de secunde.

Astfel, medicul Tudor Ciuuhodaru enumeră trei reguli pentru un spălat pe mâini corect şi eficient.

1. Regula numărul unu: spălaţi mâinile cât mai des şi ori de câte ori este nevoie. Trebuie să devină un gest de rutină înainte şi după orice activitate care implică atingerea si manevrarea de obiecte cu potenţial de contaminare:

- înainte, în timpul şi după prepararea mesei; înainte de masă; înainte şi după utilizarea toaletei, schimbarea scutecelor sau asistarea unui copil la toaletă, tratarea unei răni, îngrijirea unul bolnav; după suflarea nasului, tuse sau strănut; după revenirea acasă, după atingerea, hrănirea sau curăţarea unui animal; după atingerea resturilor menajere sau curăţenia în casă; după utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive şi accesorii electronice sau bani, portofele, genţi, transportului în comun şi, evident, de fiecare dată când mâinile devin vizibil murdare.

2. Regula numărul doi: spălaţi-le corect. Asta înseamnă să folosiţi din abundenţă apă şi săpun, utilizând chiar o perie moale. Insistaţi asupra spaţiilor interdigitale, pliurilor de flexie şi zonei de sub unghii. Dacă nu aveţi la îndemână apă şi săpun puteţi utiliza un gel antibacterian cu cel puţin 60% alcool. Apelaţi la această soluţie doar ocazional, întrucât nu este la fel de eficientă ca spălatul convenţional.

3. Regula numărul trei: spălaţi-le atât cât trebuie. Minimum 15-20 de secunde. La final clătiţi bine şi uscaţi mâinile cu un serveţel de unică folosinţă sau prosop de uz individual. Folosirea uscătoarelor de mâini nu este cea mai bună variantă, pentru că mulţi germeni îşi găsesc „adăpost” pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se împrăştie.

Vă mai recomandăm:

Cauzele neştiute ale cârceilor. Medicii prescriu câteva metode „contraceptive“ banale, cea mai simplă fiind hidratarea

Ce este sindromul Reynaud, afecţiunea care „atinge“ milioane de oameni. Ghidul complet al remediilor prescrise medical

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite