Cum servim pâinea la întâlniri protocolare şi care este locul farfuriei pentru acest aliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea se consumă respectând anumite reguli, la întâlnirile protocolare FOTO Arhivă
Pâinea se consumă respectând anumite reguli, la întâlnirile protocolare FOTO Arhivă

Mesele în cadru formal sunt o provocare pentru participanţi, iar de multe ori a şti cum să ne comportăm într-o anumită situaţie poate să ne salveze de incidente strânjenitoare.

Unul dintre alimentele care, de obicei, nu lipsesc de pe masă nici chiar la evenimente stilate este pâinea. Deşi există multe controverse legate de consumul ei, atunci când simţim nevoia de a mânca acest produs este bine să ştim cum să o facem. John Bridges şi Bryan Curtis explică în volumul „Un gentleman la masă - mic tratat de eleganţă“ cum trebuie să gestionăm situaţia în care la masă există pâine.

„La multe restaurante, la dineuri sau cine private, un gentleman va primi farfurie pentru pâine. Având dimensiuni reduse şi poate un cuţit mic pe ea, aceasta va fi amplasată deasupra furculiţelor, în colţul din stânga sus a farfuriei sale. Cuţitul aşezat pe farfurie este cel de unt, folosit pentru a întinde untul pe pâina“, explică autorii. Mai există şi stituaţii în care nu există farfurie, iar chifla este aşezată direct pe masă, în acelaşi loc, în stânga farfuriei, deasupra furculiţelor.

De cele mai multe ori, pâinea este aşezată în coş, în mijlocul mesei. „Dacă la un prânz sau la o cină,un coş de pâine e trecut de la o persoană la alta, un gentleman îşi ia o chiflă ori o felie de pâine la el. Dacă feliile de pâine sau chiflele sunt mici, poate lua mai multe bucăţi. Nu va lua mai mult de una, dacă asta înseamnă să lase coşul gol“, se arată în volumul semnat de John Bridges şi Bryan Curtis. Coşul de pâine va fi servit întotdeauna în sensul acelor de ceasornic, adică în stânga. „Când unui gentleman i se serveşte pâine, o rupe întotdeauna înainte de a muşca din ea“, explică autorii.

Citeşte şi:

Informaţii mai puţin ştiute despre viaţa deşeurilor generate de noi. Tipurile de gunoaie care se descompun în mii de ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite