Cum să scapi de greţurile matinale din timpul sarcinii - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greţurile din sarcină pot fi evitate cu o alimentaţie corectă FOTO: Shutterstock
Greţurile din sarcină pot fi evitate cu o alimentaţie corectă FOTO: Shutterstock

Mai bine de jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu greţuri în primele luni de sarcină, cel mai frecvent în prima parte a zilei. Acestea pot fi evitate dacă se respectă un program de odihnă şi dacă alimentaţia este corectă.

Medicii spun că greţurile matinale ale gravidelor sunt absolut normale ca urmare a transformărilor hormonale prin care trece organismul unei femei în timpul sarcinii. Ele pot fi evitate sau diminuate.

Este recomandat să se respecte programul de odihnă, să nu se facă mişcări bruşte atunci când vreţi să vă ridicaţi din pat şi să se evite mâncărurile grase sau prea condimentate.

‘’Greţurile care apar în primul trimestru de sarcină trebuie investigate pentru a ne asigura că ele nu apar pe fondul altor probleme de sănătate cum ar fi hipertensiunea sau diabetul. Dacă se constată că sunt simple greţuri, atunci trebuie consumate medicamente antiemetice, trebuie ca gravida să se hidrateze şi să aibă o perioadă de repaus, odihna fiind extrem de importantă în perioada sarcinii’’, spune Mădălina Nour-Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie.

Este indicat să nu se mănânce peste măsură, să nu se poarte haine mulate şi să se apeleze la ghimbir şi lămâie atunci când apare starea de greaţă.

Este indicat să se mănânce pe tot parcursul zilei porţii mici de mâncare şi să se consume cel puţin câte 8 pahare cu apă pe zi deoarece hidratarea diminuează senzaţia de greaţă.

De preferat este însă ca lichidele să nu se consume în timpul mesei. Benefic este ca gravida să efectueze diverse activităţi, care nu o solicită fizic, dar care o ţin ocupată. 

Sunt recomandate alimentele bogate în vitamina B6 şi trebuie evitate prăjelile, mezelurile, cârnaţii, mâncărurile grase, greu de digerat. Trebuie optat pentru iaurt şi fructe bogate în vitamine. 

Vă mai recomandăm:

Mituri despre sarcină demontate de medici. Cât de adevărat este că poţi afla sexul copilului cu ajutorul formei burţii

Beneficiile laptelui matern. Cum trebuie să alăptezi corect un bebeluş

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite