Cum au scăpat Cordunenii de sute de ani de puşcărie. Un judecător de tribunal a considerat că nu sunt clan interlop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Maramureş au finalizat motivarea sentinţei prin care membrii clanului Corduneanu au fost achitaţi pentru infracţiunea de “grup infracţional organizat”. Magistraţii invocă lipsa probelor şi spun că declaraţiile martorilor cu identitate protejată sunt îndoielnice.

Motivare dură la adresa procurorilor realizată de judecătorul care a finalizat în primă instanţă dosarul de crimă organizată al clanului Corduneanu din laşi. În documentul obţinut de cotidianul „Adevărul”, magistratul de la Tribunalul Maramureş, instanţă ce i-a judecat timp de 6 ani pe Corduneni, îşi motivează achitările pronunţate pentru cea mai grea dintre infracţiunile imputate – cea de grup infracţional organizat, pe insuficienţa probelor. O altă justificare este şi calitatea “îndoielnică” a declaraţiilor oferite de martorii cu identitate protejată, nu mai puţin de 37, mărturiile fiind luate cu încălcarea drepturilor procesuale ale interlopilor.

Cum s-a şters cea mai grea infracţiune

25 dintre cei 27 de membri ai clanului Corduneanu, printre care şi liderii acestei grupări, au fost condamnaţi, în urmă cu fix un an, de Tribunalul Maramureş, procesul începând încă din 2010. Condamnările au venit pentru infracţiuni cu cuantum de pedepse mai redus decât cel stabilit de legislaţia penală pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, infracţiune pentru care toţi cei acuzaţi au fost achitaţi pe linie. Pentru această din urmă faptă pedepsele putea ajunge până la 20 de ani de închisoare. „Instanţa constată faptul că rechizitoriul descrie într-o manieră extrem de generală faptele, calificate ca fiind constituire, respectiv aderare la grup infracţional organizat reţinute în sarcina fiecărui inculpat, fiind foarte multe referiri la percepţia publică a „grupării Corduneanu ”, (existând chiar o secţiune în cadrul rechizitoriului dedicată percepţiei publice) fără însă a se indica în mod concret acţiunea imputată fiecărui inculpat de natură a fi calificată ca fiind element al infracţiunii de constituire, respectiv aderare a grupului infracţional(dată, loc, participanţi)”, au motivat judecătorii.

image

Aceştia au mai arătat că procurorii au considerat că simpla legătură familială interlopilor a căpătat „valenţe infracţionale”, fapt insuficient din punct de vedere legal pentru o incriminare. În motivare judecătorii mai invocă faptul că două treimi din probele privind constituirea unui grup infracţional se bazează pe declaraţiile martorilor cu identitate protejată, fapt care, potrivit jurisprudenţei CEDO, ar împiedica confirmarea acestei infracţiuni de către instanţă, în lipsa altor probe. Mai mult, multe dintre aceste declaraţii au fost înlăturate din materialul probator. „Instanţa a constatat că o serie de probe, respectiv declaraţiile martorilor cu identitate protejată au fost administrate în cursul urmăririi penale cu încălcarea principiului legalităţii, respectiv loialităţii probelor, motiv pentru care aceste probe au fost excluse ca nelegale, nefiind avute în vedere la pronunţarea soluţiei în cauză.”

Care au fost acuzaţiile

Considerat liderului clanului, Costel Corduneanu a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, el fiind găsit vinovat pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate sau spălare de bani. În total, statul român ar trebui să recupereze 600.000 de euro şi 2,5 milioane de lei, potrivit primei sentinţe. Condamnări de maximum 10 ani au primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. Metodele de teroare şi de îmbogăţire a clanului, precum şi discuţii detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră Iaşul erau prezentate în clar în actele de la dosar. Între timp, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eliberaţi din arest preventiv şi s-au întors acasă la Iaşi. Cordunenii sunt acuzaţi că s-au organizat pe paliere şi au derulat o vastă activitate infracţională, de la şantaj, furturi, infracţiuni imobiliare sau bancare, înşelăciune etc. Numai reţeaua de hoţi din Europa, întinsă în peste 30 de ţări din Europa, ar fi adus clanului sute de mii de euro, potrivit procurorilor. În prezent, dosarul s-a reluat la Curtea de Apel Cluj, fiind în fază de apel.

Mai puteţi citi:

Clanul Corduneanu, mângâiat pe creştet de judecători. Mai multe achitări în cel mai mare dosar de crimă organizată din ţară. Costel Corduneanu: 8 ani

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite