Cum a sărăcit din trei semnături un ieşean MOTIVARE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un octogenar care încearcă să obţină 9,6 hectare de teren într-o zonă rezidenţială a Iaşiului a fost făcut milionar de magistraţii Judecătoriei, dar a pierdut totul la Tribunal din cauza unei expertize.

Un magistrat a considerat că ieşeanul Nicolae Burdea (81 de ani) poate primi peste 69 de milioane de lei daune de la Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii 18/1991 pentru că nu s-a putut folosi de proprietatea sa.

Tribunalul a stabilit însă în recurs că 20.000 de lei sunt suficienţi pentru prejudiciile pricinuite de indolenţa funcţionarilor publici. „Mărul discordiei“ în cazul celor două decizii a fost o expertiză. Astfel, Judecătoria Iaşi a stabilit, în iunie 2011, că Forul Judeţean de Aplicare a Legii 18/1991 nu a respectat o hotărâre judecătorească din 2005, prin care trebuia să aprobe eliberarea titlului de proprietate pentru pământul din zona Copou, administrat de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură Iaşi.

Alba-neagra prin instanţe cu milioanele de lei ale unui ieşean

„În speţă, instanţa reţine că reclamantul a făcut dovada prejudiciului cauzat prin lipsirea acestuia de atributul folosinţei bunului său pe perioada anilor 2005- 2009. Din înscrisurile depuse la dosar rezultă numeroasele demersuri făcute de reclamant prin adresele trimise pârâtei, prin care i s-a pus în vedere să dea curs dispoziţiilor instanţei“, se precizează în motivarea Judecătoriei Iaşi din iunie 2011. 
Pentru a stabili despăgubirile care i se cuvin lui Nicolae Burdea, Judecătoria a luat în considerare o expertiză. Aceasta a stabilit că valoarea lipsei de folosinţă este de 69.458.235 de lei şi astfel instanţa a admis acordarea întregii sume drept daune.

Invocă speculaţii

Forul Judeţean de Aplicare a Legii 18/1991 a făcut recurs, iar în decembrie 2011 Tribunalul Iaşi a considerat că suma stabilită prin expertiză este exagerată. „Reclamantul este îndreptăţit la o cerere în reparaţie care nu trebuie să se raporteze însă la criteriile stabilite prin expertiză (valoarea de circulaţie a terenului avut în vedere şi tranzacţiile efectuate prin intermediul agenţilor imobiliari de unde rezultă şi valoarea lipsei de folosinţă a terenului). Este adevărat că imposibilitatea reclamantului de a folosi terenul are la bază culpa pârâtului, însă suma pretinsă cu titlu de lipsă de folosinţă are un caracter speculativ“, se precizează în motivarea Tribunalului Iaşi.

Tribunalul reţine şi că Burdea are o hotărâre judecătorească prin care îşi poate primi titlul de proprietate. Astfel, instanţa constată că 20.000 de lei reprezintă o despăgubire rezonabilă.

Purtat patru ani la procese

Octogenarul ieşean a dat în judecată, în 2008, Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii 18/1991 pentru că nu şi-a primit cele 9,8 hectare în Copou, deşi  avea hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă încă din 2005.

După ce s-a văzut proprietar în acte, Burdea a aşteptat zadarnic să-i dea cineva terenul. Pământul nu este ocupat de nicio construcţie şi se afla în administrarea Staţiunii de Cercetări Vini-Viticole din Copou.

În patru ani de procese, Nicolae Burdea şi fratele lui, Sergiu, au fost făcuţi milionari de instanţă, după care au fost sărăciţi, dar terenul tot nu l-au primit. „Comisia Judeţeană de Fond Funciar trebuie să primească de la Primărie propunerea de amplasament acceptată de Burdea. Această propunere va fi validată de Prefectură“, a declarat Iuliana Cozlosche, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iaşi.

Citiţi şi:
Halal justiţie română: ieri milionar, azi sărac lipit
Milionarul sărăcit din Iaşi îşi va primi terenul înainte de Crăciun

Intră pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite