Cum să-ţi dai seama că prietenul tău necuvântător are nevoie de o vizită urgentă la medicul veterinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animal de companie FOTO Arhivă
Animal de companie FOTO Arhivă

În multe familii câinii şi pisicile sunt adevăraţi membrii, iar orice schimbare a stării de sănătate îngrijorează.

Un cabinet veterinar din Iaşi a prezentat o listă cu simptome de care proprietarii de animale de companie, în special câini şi pisici, să ţină cont. În cazul în care animăluţul varsă sau are diaree, cu două sau mai multe episoade în 24 de ore, proprietarii ar trebui să se prezinte la medicul veterinar. Pentru stabilirea diagnosticului, orice informaţie legată de comportamentul animalului va fi de ajutor, spun specialiştii.

În cazul în care animalul prezintă dificultăţi de respiraţie sau tuse cu sânge, recomandarea este să „menţineţi animalul cât mai calm şi apelaţi de urgenţă medicul veterinar, deoarece multe din cauzele acestei dificultăţi pot provoca leziuni ireversibile animăluţului dumneavoastră în orice clipă“.

În situaţia în care observaţi că animăluţul intră în colaps (lipsa respiraţiei şi a bătăior inimii), se recomandă aplicarea de compresiuni la nivelul pieptului. Potrivit medicilor veterinari: „nu este recomadată resuscitarea gură la nas, deoarece se poate întâmpla ca animalul să muşte din cauza sperieturii sau a prezenţei durerii“.

Când observaţi un comportament ciudat- dezorientare, incoordonare în mişcări, mers în cerc, convulsii, ameţeli, schimbări de atitudine, recomandarea este să „menţineţi o atmosferă liniştită şi evitaţi să faceţi mişcări bruşte în prezenţa animalului. Închideţi toate uşile şi asiguraţi-vă că nu mai există şi alţi factori stresanţi pentru animal. Pentru a ajuta medicul veterinar realizaţi o înregistrare video pe orice fel de dispozitiv simptomele“.

În cazul unei traume provocate de accident de maşină, căzătură sau muşcături, este recomandat să deplasaţi animalul într-o zonă ferită de pericole. „Animalele care sunt în dureri sau sunt speriate pot muşca sau zgâria. Dacă animalul sângerează grav (peste 5 minute), aplicaţi presiune cu ajutorul unui material curat la nivelul rănii (cu excepţia cazului în care sângerarea provine din nas sau din gură)“, atrag atenţia specialiştii. 

Citeşte şi:
Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu


Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite