Cum s-a pulverizat dosarul penal al unui magnat român. Procesul lui Gruia Stoica, în prag de rejudecare

Cum s-a pulverizat dosarul penal al unui magnat român. Procesul lui Gruia Stoica, în prag de rejudecare

Gruia Stoica FOTO Mediafax

După ce invocat mai multe nereguli procedurale, avocaţii omului de afaceri Gruia Stoica au cerut judecătorilor să caseze decizia de condamnare la închisoare a acestuia şi să trimită dosarul la prima instanţă, pentru rejudecare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Milionarul român este acuzat de fapte ce ar fi fost comise începând cu anul 2003, avocaţii săi invocând prescrierea lor încă de când dosarul se afla la prima instanţă. 

În cazul în care dosarul se va întoarce la prima instanţă, există riscul ca faptele să se prescrie, susţin surse judiciare. O decizie în acest sens va fi luată pe 18 decembrie.

Gruia Stoica a fost condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare, Vasile Didilă, fratele său, la 3 ani şi 6 luni cu executare, în timp ce tatăl celor doi, Vasile Răducan, la 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Cei trei au fost judecaţi pentru o privatizare dubioasă pe care a instrumentat-o la Paşcani, în 2003. Potrivit DIICOT, în 2003 SC Grup Feroviar Român SA, deţinută de Stoica, a cumpărat acţiunile societăţii SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi.

La acel moment, Vasile Didilă era preşedinte al Consiliului de Administraţie de la firma deţinută de Gruia Stoica. „Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă - CFR Marfă SA“, a arătat DIICOT.

Anchetatorii au mai spus că, între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat a celor două firme.

Astfel, prin intermediul societăţilor, cei trei ar fi rulat mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale. Cei trei inculpaţi au susţinut în faţa instanţei că nu au încălcat legea şi că sunt nevinovaţi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările