Cum s-a lăfăit în bani publici un şef de la Operă. Cumpăra instrumente muzicale, la suprapreţ, de la propria firmă

Cum s-a lăfăit în bani publici un şef de la Operă. Cumpăra instrumente muzicale, la suprapreţ, de la propria firmă

Aurica Moraru ar fi adus un prejudiciu de aproape 100.000 de lei Operei din Iaşi FOTO Captură BZI TV

Procurorii ieşeni au finalizat o anchetă îndreptată împotriva fostului contabil-şef al Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), acuzat că a încheiat 61 de operaţiuni comerciale cu propria firmă, cauzând un prejudiciu de aproape 100.000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi se arată că Aurica Moraru (58 de ani), fost contabil-şef al ONRI, ar fi cumpărat instrumente muzicale de la propria sa firmă, timp de cinci ani. 

Moraru a fost trimisă în judecată miercuri, 26 martie, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu după ce a fost reclamată autorităţilor chiar de managerul ONRI, Beatrice Rancea. 

Potrivit actului de sesizare, faptele s-au petrecut în timp ce Moraru era administrator al SC Alienor Luteria Iaşi. Ieşeanca primise în aceste sens o procurură a reprezentantului acestei firme, Lagarde Jean Damien Pascal “În conţinutul procurorii se menţionează că Moraru Aurica va semna în numele societăţii. În acest context, societatea comercială a stabilit o relaţie comercială cu Opera din Iaşi”, a precizat procurorul Adina Bocai, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Operaţiunile comerciale instrumentate de Aurica Moraru s-ar fi produs în perioada 2006-2011, atunci când instituţia ieşeană a achiziţionat de la societatea administrată de contabila-şefă a ONRI diferite instrumente muzicale, mare pare din acestea la preţuri mai mari decât cele de catalog. Procurorii au mai notat că Moraru semna atât în calitate de reprezentant al firmei vânzătoare cât şi al operei, folosind însă specimene diferite.

În total, între firma franţuzească şi operă au fost încheiate 61 de facturi. Prejudiciu total a fost calculat la 93.957 de lei, bani ce reprezintă diferenţa dintre preţurile achitate către Alienor Luteria şi cele ale pieţei. În 2010, de pildă, Opera a cumpărat un contrabas cu suma de 38.055 de lei, deşi preţul pieţei era de 20.107 lei. Un alt exemplu oferit de procurori este achiziţia a 5 baghete de timpan, pentru care instituţia a plătit 2.085 de lei, deşi puteau fi cumpărate cu 767 de lei.

La scurt timp după ce la conducerea ONRI a ajuns Beatrice Rancea, aceasta a sesizat ilegalităţile şi i-a încheiat contractul de muncă Auricăi Moraru. 

Afacerile derulate cu ONRI s-au resimţit şi în cifra de afaceri a firmei administrate de Aurica Moraru.  Dacă în 2010, înainte ca Moraru să fie descoperită, Alienor Luteria avea o cifră de afaceri de 158.842 de lei, în 2012, după ce contabila-şef a fost demis, societatea avea o cifră de afaceri de 37.730 de lei. Aurica Moraru a refuzat să-şi explice faptele în faţa procurorilor. Ieri, aceasta nu a putut fi contactată.

Citeşte şi
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: