Cum a reuşit Primăria Iaşi să vândă din greşeală la fier vechi CET-ul oraşului, care produce căldură şi apă caldă pentru peste 40.000 de apartamente

Cum a reuşit Primăria Iaşi să vândă din greşeală la fier vechi CET-ul oraşului, care produce căldură şi apă caldă pentru peste 40.000 de apartamente

Centrala Electrică de Termoficare din Iaşi are un patrimoniu cu o valoare imensă FOTO Adevărul

Municipalitatea din Iaşi se află în centrul unei situaţii incredibile. A cedat în necunoştinţă de cauză toate instalaţiile funcţionale aflate pe terenul Centralei Electrice de Termoficare din cartierul ieşean Tudor Vladimirescu, 8,3 milioane de kilograme de materiale feroase şi neferoase. Acum se luptă în instanţă să le recupereze.

Încurcătura în care a intrat Primăria Iaşi, ca proprietar la patrimoniului unuia dintre mamuţii economici încă funcţionali din oraş, denotă un amestec de dezinteres, nepăsare şi incompetenţă.

Societatea Comercială Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iaşi a intrat în insolvenţă de anul trecut şi a fost trecută sub controlul unui administrator judiciar, o firmă de specialitate din Iaşi. În toamna anului 2012 a fost organizată o licitaţie pentru vânzarea la fier vechi a instalaţiilor depăşite moral sau nefuncţionale ale CET, cu scopul de a plăti o parte dintre datoriile cerute în instanţă de creditori.

La procedura respectivă, publică, a fost vândut însă tot fierul din curtea CET, inclusiv instalaţiile funcţionale, care produc, pe bază de gaz metan sau păcură, agent termic pentru cei peste 40.000 de clienţi rămaşi încă la Iaşi în sistemul centralizat de încălzire. 

Toate materialele feroase şi neferoase au fost achiziţionate de Shine Concept SRL, o firmă de apartament cu sediul în Bucureşti, care are un singur angajat: directorul. Lista bunurilor care pot fi scoase la licitaţie a fost aprobată de Adunarea Creditorilor, din care face parte inclusiv un reprezentant al Primăriei Iaşi. Este vorba despre aproximativ 8,3 milioane de kilograme de fier la preţul de 2,5 lei kilogramul.

Toată tărăşenia a ieşit la iveală zilele trecute la un termen al unui proces deschis de Primăria Iaşi prin care cere deplina proprietate asupra CET I şi CET Holboca, precum şi a tuturor instalaţiilor de termoficare de pe raza oraşului. La proces s-a prezentat şi avocatul firmei Shine Concept, care a făcut declaraţii incredibile. „Am intervenit oficial în faţa instanţei prin cerere de intervenţie. Solicităm să se respingă acţiunea primăriei pentru că se referă la bunuri pe care a fost de acord să le scoată la licitaţie. Primăria şi CET-ul ne împiedică să le ridicăm din ianuarie. Li s-a schimbat optica. Le vom lua pe calea legală, prin justiţie. S-a vândut tot materialul feros şi neferos de la CET I. Am plătit şi 370.000 de euro garanţie de participare, bani care sunt în continuare la administratori“, a spus Adrian Simion, avocatul societăţii Shine Concept SRL, pentru Ziarul de Iaşi.

Oficialii Primăriei Iaşi au evitat să dezvăluie numele celui care reprezintă instituţia în Adunarea Creditorilor şi încearcă să plaseze toată vina asupra administratorului judiciar. Cei de la Primărie susţin că acţiunea în instanţă pentru intrarea în posesia patrimoniului CET a fost deschisă în ianuarie 2012, motiv pentru care administratorul judiciar nu avea voie, legal, să execute un bun aflat în litigiu. Primăria ameninţă cu plângerea penală pe reprezentantul administratorului judiciar, pe nume Corneliu Mititelu.

„Primăria a explicat prin adrese foarte clare că nu are voie să-l înstrăineze, să sisteze contractul cu cel care a câştigat acea licitaţie şi să se rezume la ce poate să înstrăineze. El nu a făcut acest lucru. Motiv pentru care azi am chemat pe cei care sunt în comitetul creditorurilor să văd efectiv documentele. Dacă lichidatorul nu reziliază contractul sau parte din contractul respectiv, nu ne rămâne decât să facem plângere penală mai departe şi să sesizăm instituţiile statului pentru că lichidatorul nu poate să se joace cu un patrimoniu care este deja în litigiu cu noi. Nu poate să pună în pericol funcţionarea unor instalaţii“, a declarat Gheorghe Nichita, primarul de Iaşi.

Deocamdată, municipalitatea are în proiect angajarea pe bani publici a unei firme de avocatură de prestigiu, care să reprezinte Primăria Iaşi în litigiul deschis pentru recuperarea patrimoniului funcţional al CET.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările