Cum au rămas în frig zeci de familii după ce un investitor privat le-a tăiat gazul. „Este o ilegalitate“

Cum au rămas în frig zeci de familii după ce un investitor privat le-a tăiat gazul. „Este o ilegalitate“

Aragaz

Situaţia aberantă a apărut, marţi, în comuna ieşeană Valea Lupului, unde un dezvoltator imobiliar a închis conducta de gaz care trece pe terenul său, cumpărat de la o persoană fizică. Locuitorii vorbesc despre un şantaj al deţinătorului terenului, în timp ce primarul ridică din umeri.

Ştiri pe aceeaşi temă

În mijlocul iernii, un investitor imobiliar din Valea Lupului, judeţul Iaşi, a luat decizia de a închide conducta de gaz şi de a restricţiona accesul locuitorilor din zonă. Este vorba despre proprietarii mai multor case de pe străzile Lanului, Soarelui şi Ioan Slavici, precum şi de pe fundătura Nichita Stănescu. Locuitorii caselor afectate de această situaţie spun că decizia a fost luată „ca formă de şantaj“, investitorul imobiliar încercând să obţină acces gratuit pe un drum privat.  

„Domnul dezvoltator vrea drumul (n. red. - drumul care este alăturat cu terenul investitorului) şi ne şantajează cu utilităţile. După cum a spus-o cu gura dumnealui, de faţă cu Poliţia, reprezentanţii Delgaz şi toţi vecinii care erau în drum ca martori: «Rezolvăm situaţia într-o oră dacă renunţaţi la proces». Domnul dezvoltator vrea acces la drum, iar noi să pierdem tot“, a declarat Tudor Florea, localnic de pe Strada Lanului. 

Contactat de reporterul „Adevărul“, Dumitru Mihăiluc, primarul comunei Valea Lupului, vorbeşte despre o ilegalitate, spunând că autorităţile locale din zona respectivă nu au cum să intervină în conflictul dintre investitor şi localnici. Edilul nu a explicat însă foarte clar în ce constă ilegalitatea, şi nici în ce condiţii a fost introdusă o conductă de gaz pentru zeci de locuinţe pe un teren privat.

 „Este o ilegalitate. În primul rând, acel proprietar nu trebuia să procedeze aşa. Trebuia să anunţe furnizorul de gaz că pe terenul lui se află acea conductă. Poliţiştii care au mers la faţa locului ar fi trebuit să ia măsuri. S-a încălcat grav legislaţia în vigoare“, spune edilul. 

Pentru ca situaţia să fie sigură pentru ambele părţi, primarul Dumitru Mihăiluc vorbeşte despre două metode de rezolvare a conflictului: „Ori să se înţeleagă cu acel proprietar şi să ia un acord notarial de acces pe proprietate cu zona de întreţinere mentenanţă, ori să mute conducta“.

Conflictul a izbucnit de la 1 hectar de pământ

Povestea a început în vara anului trecut, când dezvoltatorul imobiliar a cumpărat de la o persoană fizică un lot de 1 hectar de pământ, vecin cu calea de acces a locuitorilor de pe Strada Lanului, fără a avea, potrivit lui Tudor Florea, o cotă indiviză pe acel drum. „(...) deci fără acces de pe acest drum, el având direct deschidere de aproximativ 40 de metri către Strada Soarelui, drum public”. 

În acest context, dezvoltatorul imobiliar a solicitat o întâlnire cu proprietarii, moment în care le-a propus acestora câteva lucruri. „Propunerile dezvoltatorului au fost: eu construiesc aici, asfaltez, pun barieră, voi vă băgaţi toţi maşinile în curte, ce maşină găsim prin stradă îi blocăm roţile, în cartierele mele eu fac regulile şi le veţi respecta toţi. N-am fost de acord, aşa că dezvoltatorul a căutat o altă soluţie: să ne ia drumul cumpărând printr-o persoană fizică interpusă o bucăţică de cotă indiviză de la un vecin care a fost dispus să-i vândă. Am atacat în instanţă actul notarial prin care s-a făcut această vânzare, iar acest lucru l-a deranjat foarte tare atunci când a aflat“, mărturiseşte localnicul Tudor Florea. 

Gazul a revenit, dar situaţia se poate repeta oricând

În urma mai multor sesizări efectuate de locuitorii zonei respective, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Valea Lupului s-au prezentant, marţi, 14 ianuarie, la faţa locului. Potrivit primarului Dumitru Mihăiluc, un echipaj de poliţie şi viceprimarul Vasile Cordun s-au deplasat la locul unde constructorul, proprietar al terenului, a închis conducta de gaz. 

Deşi primarul comunei Valea Lupului vorbeşte despre o ilegalitate, poliţiştii prezenţi la faţa locului nu au aplicat nicio sancţiune. „Nu s-a deschis niciun dosar penal. Într-adevăr, au fost nişte neînţelegeri între investitorul imobiliar şi localnici, însă problema s-a remediat. Gazul a fost pornit“, spun reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

De asemenea, rămaşi fără căldură, locuitorii caselor afectate au trimis sesizări şi către Delgaz Grid, compania care furnizează gazul în zona respectivă. „În contextul unei situaţii conflictuale privind dreptul de proprietate şi nefiind permis accesul specialiştilor Delgaz Grid pentru constatarea şi remedierea situaţiei, distribuţia gazelor naturale a fost oprită până în această seară (marţi, 14 ianuarie n.r.), în jurul orei 20.00“, au transmis reprezentanţii Delgaz Grid.

Localnicii susţin că situaţia este rezolvată „doar la suprafaţă“, existând posibilitatea ca problema să reapară oricând. Camelia Tudosă, o altă localnică, spune că investitorul imobiliar anunţa din noiembrie 2019 că va tăia gazul şi apa, iar autorităţile locale cunoşteau situaţia.

„Primăria Valea Lupului a fost notificată pe mail încă din noiembrie 2019, nu a mişcat un deget pentru cetăţean. Domnul dezvoltator ne-a ameninţat verbal că ne taie utilităţile şi, după cum vedeţi, s-a şi întamplat ieri (n.r. marţi, 14 ianuarie) cu gazul“, spune Tudor Florea. 

Investitorul imobiliar, Radu. B., nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere. 

 
 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: