Cum poţi face puşcărie chiar şi pentru o condamnare cu amânare. Cazul militarului care nu a respectat obligaţiile impuse de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un militar din judeţul Vrancea ar putea merge la puşcărie deşi a fost condamnat cu amânarea pedepsei. Căpitanul a sfidat judecătorii şi inspectorii de probaţiune şi a refuzat să meargă la întrevederile periodice. De asemenea, militarul a minţit că a prestat muncă în folosul comunităţii.

Căpitanul Daniel Alexandru Neagu ar fi putut scăpa nu doar fără o zi de închisoare, dar şi fără cazier dacă ar fi respectat obligaţiile impuse de instanţă. Prins conducând fără permis, Neagu a primit o condamnare de şase luni de închisoare cu amânarea pedepsei, ceea ce înseamnă că, dacă nu mai comitea o altă infracţiune sau respecta sentinţa judecătorilor, ar fi scăpat şi fără cazier.

În schimb, Neagu a refuzat să meargă la întrevederile cu inspectorii de la Serviciului de Probaţiune, dar şi să presteze muncă în folosul comunităţii, aşa cum a fost obligat prin sentinţă. Din acest motiv, inspectorii de probaţiune s-au adresat, recent, Tribunalului Militar Iaşi, pentru revocarea amânării pedepsei de şase luni de închisoare. Judecătorii au admis solicitarea şi au dispus ca Neagu să execute efectiv jumătatea de an de închisoare. Militarul a contestat decizia, soarta sa urmând a fi stabilită la Curtea de Apel Militară din Bucureşti.

A minţit instanţa

Potrivit motivării Tribunalului Militar Iaşi, Daniel Alexandru Neagu ar fi trebuit să participe la 14 întâlnire cu reprezentanţii Serviciului de Probaţiune, însă nu a mers decât o dată. În mai multe rânduri, Neagu a invocat că nu poate participa şa şedinţe din cauza treburilor profesionale.

„Condamnatul nu s-a prezentat la fiecare întâlnire stabilită cu ofiţerul de supraveghere – nu s-a prezentat la 14 dintre acestea, nu a comunicat din timp despre imposibilitatea prezentării la intalnire – a comunicat a doua zi sau atunci când era sunat de ofiţerul de probaţiune că nu se poate prezenta din cauza programului de la serviciu, de la momentul sesizării instanţei de judecată nu s-a mai prezentat la întâlnirile cu ofiţerul de probaţiune, nu s-a prezentat la locul desemnat pentru efectuarea muncii în folosul comunităţii. Condamnatul a susţinut în motivarea lipsei de la întâlniri că programul de la serviciu nu îi permite să participe la acestea. Din adresele de la unitatea militară nu se confirmă această susţinere: unitatea militară a avut cunoştinţă de exigenţele sentinţei, condamnatul a fost la program în perioada când trebuia să se prezinte la întâlniri”, se arată în motivare. Judecătorii mai precizează că, la câteva dintre întâlnirile la care Neagu a refuzat să participe, aceasta se afla chiar în concediu de odihnă.

Neagu ar fi spus în instanţă că a prestat muncă în folosul comunităţii, fapt infirmat de către Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice din cadrul Primăriei Focşani, unde militarul ar fi trebuit să muncească. În timpul judecătorii cererii formulate de către Serviciul de Probaţiune, Daniel Alexandru Neagu a fost adus cu mandat de aducere de către Poliţia Militară. La proces, Neagu a precizat că „fiind cercetat nu s-a mai prezentat la Serviciul de Probaţiune, a crezut că nu mai trebuie să se prezinte”.  

Curtea de Apel Militară va tranşa situaţia militarului în data de 8 noiembrie. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite