Cum te poţi angaja peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe posturi în străinătate sunt disponibile în domeniul agriculturii
Cele mai multe posturi în străinătate sunt disponibile în domeniul agriculturii

Moldovenii care vor să muncească în UE îşi pot depune CV-ul la Forţele de Muncă. Candidaţii trebuie să completeze mai multe formulare şi să depună o adeverinţă medicală care să ateste că sunt apţi de muncă. De asemenea, aplicantul trebuie să aibă cazierul curat. 

Nu rata: Afaceri cu sigilii şi inscripţii, reţetă anticriză

Moldovenii care-şi caută de muncă în străinătate pot găsi mai uşor job-uri la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde funcţionează un birou de prezentare a ofertelor din partea angajatorilor din UE.

„Pentru a vă înscrie în baza noastră de date trebuie să depuneţi mai întâi o cerere tip pentru programul Eures, plus o copie după buletin şi paşaport. Trebuie să mai completaţi un CV european în limba engleză“, ne-a explicat o funcţionară de la biroul Eures din cadrul AJOFM Iaşi. Pentru înscriere mai este nevoie şi de cazier judiciar, precum şi de o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunteţi apt pentru domeniul în care doriţi să lucraţi.

Candidaţii îşi pot depune CV-urile şi direct pe site-ul www.eures.europa.eu, un portal european creat special pentru intermedierea job-urilor disponibile în statele care fac parte din UE. „Pe pagina de internet găsiţi un motor de căutare care vă ajută să găsiţi în timp real posturile libere în statele unde doriţi să emigraţi“, adaugă reprezentanta AJOFM Iaşi.

Inginer la Iaşi, fermier în Danemarca

Constantin Ungureanu (26 de ani) a absolvit cursurile Universităţii Tehnice  „Gheorge Asachi“ şi, fiindcă de jumătate de an nu reuşeşte să se angajeze ca inginer, s-a decis să se angajeze în Danemarca. „N-am găsit nimic de lucru în Iaşi şi am renunţat după câteva luni de căutări. Am prins un contract de muncă în Danemarca, la o fermă, unde salariul se ridică la aproape 1.800 de euro. Nu este domeniul pentru care m-am pregătit, însă se merită efortul“, spune ieşeanul.

Pentru a fi sigur că se va angaja, absolventul şi-a trecut mai puţine activităţi în CV.

„N-am mai trecut în CV faptul că am experienţă şi că am lucrat la mai multe companii. Am completat doar un singur loc unde am muncit mai mulţi ani pentru a vedea că sunt stabil. Dacă ai prea multă experienţă s-ar putea să te refuze fiindcă eşti supracalificat“, adaugă tânărul de 26 de ani.

Ce posturi se găsesc în UE
- Danemarca: muncitori în agricultură şi construcţii;
- Marea Britanie: medici, asistenţi, infirmieri;
- Germania: medici chirurgi şi neurologi, personal pentru hoteluri;
- Belgia: ingineri, medici generalişti;
- Italia: infirmiere, chelneri.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite