Cum îi poţi ajuta pe copii să treacă peste caniculă într-un mod sigur şi sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt predispuşi la insolaţie în zilele caniculare
Copiii sunt predispuşi la insolaţie în zilele caniculare

Copiii sunt cei mai predispuşi la insolaţie în zilele caniculare, de aceea este foarte important să fie protejaţi. Medicii recomandă o hidratare corespunzătoare, o vestimentaţie lejeră şi utilizarea de loţiuni solare cu factor ridicat de protecţie.

Temperaturile crescute din ultima perioadă creează un disconfort adulţilor, bătrânilor, bolnavilor cu afecţiuni cardiace sau respiratorii, femeilor gravide şi copiilor. Aceştia din urmă sunt printre cei mai predispuşi la insolaţie, ei deshidratându-se foarte repede. Părinţii trebuie să le acopere capul cu pălării de soare sau şepci, iar îmbrăcămintea trebuie să fie una lejeră. 

‘’Hidrataţi-i mereu, daţi-le să bea apă sau ceai, chiar dacă nu solicită acest lucru. Nu le daţi sucuri carbogazoase pentru că acestea conduc la deshidratare şi împiedică organismul să lupte împotriva temperaturilor ridicate. Acoperiţi-le capul cu pălării de soare şi şepci, îmbrăcaţi copiii lejer, alegându-le haine deschise la culoare. Evitaţi hainele închise la culoare care atrag soarele şi acumulează căldura, precum şi cele care nu lasă pielea să respire. Asiguraţi-le îmbrăcăminte din fibre naturale, evitaţi hainele din material sintetic’’, spune prof. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. 

De asemenea, medicul pediatru recomandă să se utilizeze loţiuni solare cu factor ridicat de protecţie, la fiecare două ore, chiar dacă copilul stă la umbră. Trebuie evitate plimbările la amiază şi se recomandă să li se facă duşuri repetate, cu apă la temperatură moderată. 

„Evitaţi să ieşiţi din casă între orele 11-18. Atunci când ieşiţi la aer liber împreună cu copilul, supravegheaţi-l în permanenţă, nu-l lăsaţi să stea sau să se joace la soare. În momentul în care observaţi că începe să aibă greţuri, ameţeli, transpiraţii abundente, duceţi imediat copilul într-un loc răcoros şi daţi-i să bea cât mai multă apă. Dacă observaţi că nu îşi revine în câteva minute, înseamnă că a făcut insolaţie şi trebuie să îl duceţi la medic“, mai spune prof. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. 

Alimentaţia copiilor are şi ea câteva reguli în zilele caniculare. Nu trebuie să li se dea alimente fierbinţi sau mâncăruri grele, ci sunt recomandate salatele şi mâncărurile pe bază de fructe şi legume. 

Vă mai recomandăm:

Cum îţi pregăteşti copilul pentru momentul în care va avea un frăţior

Alimentele de pe lista neagră atunci când alăptezi. Ce nu trebuie să consumi dacă îţi hrăneşti bebeluşul la sân

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite