Cum pedepseşte justiţia română vânzătorii de „etnobotanice”. Traficanţii care vindeau otravă de şobolani elevilor de gimnaziu au primit „cu suspendare”

Cum pedepseşte justiţia română vânzătorii de „etnobotanice”.
Traficanţii care vindeau otravă de şobolani elevilor de gimnaziu au primit „cu
suspendare”

Consumul de etnobotanice poate fi mai periculos, uneori, decât cel de droguri FOTO Adevărul

Mai mulţi ieşeni trimişi în judecată de DIICOT după ce au vândut substanţe halucinogene cunoscute sub numele de „etnobotanice” au primit pedepse cu suspendare după ce şi-au recunoscut faptele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Iaşi a condamnat 19 indivizi acuzaţi de „constituirea unui grup infracţional organizat“ şi „efectuarea de operaţiuni fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive“. Pedepsele variază între un an şi 9 luni de închisoare cu suspendare şi 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, şi nu sunt definitive.

Pe lista celor condamnaţi se află Daniel Stavarachi, Andreas Fruntă, Răzvan Hoţoi, Vasile Drăgan, Marius Avădănii, Robert Drăgan, Liliana Iancu, Gheorghe Brumă, Eduard Borcoi, Marius Borcoi, Valentin Ovalciuc, Ionuţ Ovalciuc, Valerică Pascu, Simion Gheorghe Gologan şi Andrei Burlacu.

De la aceştia, care aveau „cartierul general“ în zonele locuite de romi din Păcurari, sute de tineri din Iaşi, mulţi dintre ei liceeni, ar fi achiziţionat stupefiante. Reţeaua era numeroasă şi era alcătuită din două grupări ce acţionau în Iaşi, Podu Iloaiei şi Bârlad. Coordonarea „imperiului“ se făcea din case sărăcăcioase din cartierele Păcurari, Păcureţi şi „Dallas“. „Gruparea era structurată funcţional, unii dintre inculpaţi fiind specializaţi în procurarea angro de materii prime pe care le foloseau la fabricarea produselor cu efect psihoactiv pe care le vindeau celorlalţi inculpaţi specializaţi în distribuirea la nivel stradal direct către consumatori“, au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai arătat că numărul clienţilor era de „ordinul sutelor“, în special tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani. „Frecvenţa actelor de distribuire era deosebit de mare, în unele zile un dealer reuşind să deservească şi peste 100 de clienţi. Dozele erau comercializate cu preţuri cuprinse între 20 şi 60 de lei, în funcţie de preţul materiei prime. Produsele etnobotanice erau preparate de membrii reţelei din substanţă vegetală care era tratată sau amestecată cu compuşi chimici susceptibili de a genera efecte psihoactive precum şi cu diverse alte substanţe precum: acetone, spray-uri de combatere a insectelor (gen Killtox), otravă pentru rozătoare, îngrăşăminte chimice pentru plante sau substanţe de uz veterinar“, au menţionat procurorii DIICOT Iaşi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: