Cum „pedepseşte” justiţia română privatizările dubioase de la începutul anilor 2000. Cazul unei celebre fabrici de zahăr de care s-a ales praful

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de zahăr Nectar, în prezent FOTO Ziarul de Iaşi
Fabrica de zahăr Nectar, în prezent FOTO Ziarul de Iaşi

Judecătorii ieşeni au încetat procesul penal împotriva unui executor judecătoresc şi a unui evaluator acuzaţi de abuz în serviciu în legătură cu devalizarea fostei fabrici de zahăr Nectar Paşcani.

Instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva executorului Cristinel Dominte şi a evaluatorului Vasile Negru, ca urmare a prescripţiei faptelor. Prescripţia a fost stabilită pentru fapte de abuz în serviciu în forma simplă a infracţiunii, şi nu în forma agravantă, aşa cum stabilise, prin rechizitoriu, DNA. Totodată, instanţa de control judiciar a dispus respingerea pretenţiilor lichidatorului SC Nectar SA.

„Important este că, după atât de mult timp, clientul meu va putea să revină la o viaţă normală...orice ar mai însemna normalitatea după un meci continuu cu un adversar precum DNA, care s-a întins pe mai bine de 10 ani”, a comentat avocatul Olivian Moroşanu, apărătorul lui Vasile Negru.

Care au fost acuzaţiile

Procesul devalizării Nectar a avut un traseu atipic, vizând fapte de acum 14 ani. A fost înregistrat pe rolul instanţelor după aproximativ un deceniu, în 2014, pentru ca o primă soluţie să fie dată în 2016. Atunci, Tribunalul Iaşi a dispus achitarea celor doi inculpaţi. La Curte, cei doi judecători membri ai completului de apel au avut păreri diferite cu privire sentinţa definitivă, unul optând pentru achitare, altul pentru încetarea procesului penal din cauza prescripţiei. În final, s-a constituit un complet de divergenţă care a bătut în cuie ca decizia finală să fie cea a încetării procesului penal.

În rechizitoriu, anchetorii arătau că, pe 17 mai 2004, Cristinel Dominte a pus în vânzare la o licitaţie publică, într-un dosar de executare al BCR, mai multe imobile, subevaluate, ce aparţineau societăţii comerciale Nectar SA Paşcani, la care statul avea la acea vreme capital majoritar.

„Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuţiilor de serviciu, de către inculpatul Negru Vasile, în calitate de inginer evaluator. Acesta, în cuprinsul rapoartelor de evaluare (contrar normelor tehnice ale unităţii bancare, ignorând şi valoarea contabilă sau cea luată în garanţie), a stabilit, cu rea-credinţă, că un teren cu suprafaţa de 349.223 mp deţinut de acea societate, nu are nici un fel de valoare“, precizau procurorii DNA Bucureşti.

Aceştia mai notau că o dovadă a faptului că terenul propriu-zis era mai valoros decât imobilele situate pe el este chiar dezafectarea ulterioară a fabricii Nectar. La licitaţia de pe 17 mai 2004, Nectar Paşcani, singura fabrică de zahăr de pe atunci din judeţul Iaşi, era cumpărată de firma Inter Woods Trading Group Paşcani. Licitaţia era organizată de Banca Comercială Română, iar în spatele firmei cumpărătoare se afla investitorul american Eli Nachman. În total, Nachamn plătea atunci pentru fabrică derizoria sumă de 20 de miliarde de lei vechi. Între timp, fabrica a ajuns una cu pământul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite