Cum a minţit Nichita că nu va tăia sute de arbori din Copou

Cum a minţit Nichita că nu va tăia sute de arbori din Copou

Gheorghe Nichita, un primar care nu declară întotdeauna adevărul FOTO Adevărul

Ministerul Mediului confirmă într-o adresă oficială că reprezentanţii Primăriei Iaşi au solicitat marcarea arborilor din Parcul Expoziţiei din Copou pentru tăiere şi nu pentru verificări, aşa cum a declarat primarul Gheorghe Nichita iniţial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scandalul posibilelor tăieri masive de copaci din Parcul Expoziţiei din zona Copou a Iaşului capătă o nouă turnură după ce Ministerul Mediului a deconspirat o minciună a administraţiei condusă de liderul PSD Gheorghe Nichita. După ce i-a numit “cretini” şi “bolnavi mintal” pe cei care spuneau că se vor tăia copacii din cea mai frumoasă zonă a Iaşiului, primarul Gheorghe Nichita este contrazis într-o adresă oficială semnată de ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi. Într-un răspuns remis parlamentarului ieşean Viorel Blăjuţ, ministrul precizează că arborii din Copou au fost marcaţi în vederea tăierii şi nu pentru simple verificări, aşa cum a susţinut iniţial primarul din Capitala Moldovei. Răspunsul oficial de la minister, prezentat de Cityzen, confirmă astfel opiniile specialiştilor din domeniu care declarau de la bun început că marcajul folosit la arborii din Copou este specific tăierilor.

Primarul i-a numit pe protestatari “cretini”

Supărat că imediat după marcările copacilor la Iaşi a izbucnit un protest al opiniei publice, primarul Nichita a ieşit în faţa presei pentru a nega eventualele tăieri din Parcul Expoziţiei. Vicele de la PSD nu s-a sfiit să îi jignească pe cei care îi sunt potrivnici, reiterând în mai multe rânduri că arborii nu sunt marcaţi pentru tăieri ci doar pentru verificări. “Primarul răspunde legal dacă un arbore cade în capul cuiva sau peste o maşină. Vreau să-mi cresc copiii în libertate. Da' nu toţi isterici care au făcut campanie negativă în ultimul an că se taie teii în Iaşi. Nişte cretini, că nu pot să-i numesc altfel. Sunt unii bolnavi mintal, nişte ciudaţi”, spunea Nichita la scurt timp după declanşarea scandalului. Tot atunci, primarul Iaşului comenta insistent că “nu se taie copacii în Copou, ci se verifică starea lor de sănătate”

Lucrurile nu stau însă aşa, potrivit adresei menţionate. Ministrul Korodi a precizat: “Comisia de ordonare a vegetaţiei din cadrul Primăriei Iaşi a solicitat «marcarea arborilor uscaţi sau care prezintă pericol de prăbuşire în vederea tăierii lor» din Parcul Expoziţiri. Pe baza procesului verbal şi a centralizatorului de lucrări, Primăria Iaşi a întocmit nota de comandă ce a fost transmisă către Servicii Publice Iaşi SA (n.r. firmă subordonată municipalităţii), care a solicitat Ocolului Silvic marcarea acestor arbori”, se mai arată în adresa citată.

Reprezentanţii ministerului mai arată că Ocolul Silvic şi firma subordonată primăriei au marcat 312 arbori pe care i-a considerat uscaţi, în curs de uscare sau prezentând potenţial pericol iar mărcile au fost aplicate pe arbori cu “ajutorul dispozitivelor speciale de marcat care poartă regimul mărcilor şi sigiliilor se aplică în vederea tăierii arborilor, nu în vederea înlocuirii sau stabilirii stării de sănătate.” Reprezentanţii Ministerului au mai precizat că pentru tăierea efectivă a copacilor mai este nevoie de un act de punere în valoare şi o autorizaţie de exploatare, ce ar trebuie acordate de Ocolul Silvic. Masacrul din Parcul Expoziţiei este sistat pentru moment după ce Garda de Mediu a interzis tăierea arborilor marcaţi din Copou, în lipsa unei evaluari calitative, cantitative şi valorice a materialului lemnos propus spre eliminare.

Scandalul marcării copacilor din zona Copou a Iaşului a atras o sumedenie de critici împotriva administraţiei Nichita. Mai multe asociaţii non-guvernamentale, dar şi intelectuali sau vedete de televiziune originare din Iaşi au criticat marcarea copacilor din Parcul Expoziţiei. Zeci de ieşeni au organizat şi acţiuni de protest în parc, unii dintre aceştia legându-se cu lanţuri de arbori. 

 
Corespondentul “Adevărul” a solicitat ieri un punct de vedere din partea reprezentanţilor Primăriei Iaşi însă aceştia, în nota obişnuită a lipsei de comunicare, nu au remis un răspuns.

Tăierile din centru au adus o amendă de 60.000 de lei

La începutul lunii februarie 2013, peste 140 de tei de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, zonă centrală a oraşului, au fost doborâţi de reprezentaţii Primăriei Iaşi fiind înlocuiţi cu salcâmi japonezi. Tăierile de atunci au dus de asemenea la un val însemnat de proteste din partea societăţii civile. Garda de Mediu a amendat municipalitatea cu 60.000 de lei pentru masacrul ecologic din centru. Primăria a contestat amenda în instanţă, litigiul fiind în prezent pe rolul Judecătoriei Iaşi. Şefii Primăriei au fost cercetaţi penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi însă procurorii au dispus clasarea cazului, soluţia fiind ulterior confirmată şi de instanţă.

Mai puteţi citi:

„Legenda primarului TaiTeiTaiTot“, pamflet semnat de Florin Constantin, fondator al Divertis, cu trimitere la Gheorghe Nichita, edilul PSD-ist de Iaşi

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: