Cum întâmpină Iaşiul oaspeţii de seamă. Clienţii celui mai luxos hotel din oraş, forţaţi printr-un decret emis de primărie să traverseze un pasaj subteran infect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile turiştilor nu mai pot parca în faţa Hotelului Traian, intrarea fiind permisă doar autovehiculelor de aprovizionare FOTO flacaraiasului.ro
Maşinile turiştilor nu mai pot parca în faţa Hotelului Traian, intrarea fiind permisă doar autovehiculelor de aprovizionare FOTO flacaraiasului.ro

Şefii oraşului au desfiinţat printr-o decizie arbitrară parcarea Hotelului Traian, clasificat la patru stele, bijuteria arhitectonică realizată în 1882 după planurile celebrului inginer francez Gustave Eiffel.

Turiştii care ajung în faţa celui mai important hotel din centrul Iaşiului sunt nevoiţi de câteva zile să-şi lase maşinile într-o parcare cu plată adminstrată de primărie, situată vizavi, supraaglomerată de obicei, unde găsirea unui loc poate fi considerat noroc chior. 

Aceste prime impedimente fiind depăşite, accesul către hotel, cu tot cu eventualele bagaje voluminoase se poate face doar printr-un pasaj subteran, murdar şi vechi, pe care ieşenii îl evită  îndeobşte.

Situaţia datează de mai bine de o lună şi pare că nu va fi remediată în curând. Pe 8 martie, muncitorii Primăriei Iaşi au montat peste noapte un indicator rutier de "Acces interzis" către spaţiul destinat parcării din faţa Hotelului Traian, singura unitate turistică din oraş clasificată la 4 stele. Ulterior, indicatorul a fost înlocuit cu altul prin care se restricţionează accesul autovehiculelor, altele decât cele care aprovizionează clădirea, pentru ca în cele din urmă, tot într-o noapte, să se revină la semnul rutier iniţial. Mai mult, la intrarea înspre parcare au fost amplasate câteva jardiniere masive din beton, iar angajaţii Poliţiei Locale supraveghează peste zi ca acestea să nu fie îndepărtate. 

Oficialii Primăriei s-au bâlbâit în explicaţii dintre cele mai necredibile. Iniţial, viceprimarul oraşului, Mihai Chirica, a motivat că spaţiul respectiv este destinat circulaţiei pietonale şi că montarea indicatorului a fost avizată în cadrul şedinţei Comisiei de Circulaţie. Afirmaţia edilului a fost demontată de un coleg din Comisia de Circulaţie, chestorul Ioan Scripniciuc, care a declarat că amplasarea semnului de circulaţie n-a fost discutată în şedinţă din cauză că şefii Primăriei n-au considerat că acolo este vorba despre un drum public care să necesite avize din partea Poliţiei Rutiere.    

În ciuda tentativelor de a explica situaţia absurdă, măsura arbitrară a municipalităţii a fost dictată în mijlocul unui "război rece", care datează de ani buni, desfăşurat între primarul Gheorghe Nichita şi omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, proprietarul hotelului. Prisecariu nu face parte din oamenii de afaceri "de casă" ai primarului PSD şi, în plus, deţine postul local de televiziune Tele M, care critică vehement politică administrativă falimentară a Primăriei Iaşi.

Oficialii Primăriei susţin că omul de afaceri a primit un aviz provizoriu pentru a folosi drept parcare spaţiul din faţa hotelului şi că i s-ar fi dat un termen rezonabil pentru a veni cu altă soluţie între timp: contribuţia financiară la construirea unei parcări subterane la mică distanţă de Piaţa Unirii, sub clădirea stării civile. "Sunt firme în oraş, sunt hoteluri care au încercat să-şi rezolve situaţia parcărilor în decursul anilor. Patronul de la Traian a avut la mine foarte multe audienţe şi foarte multă înţelegere, am scos şi la licitaţie parcarea de vizavi de Traian special ca să poată să aibă parcare. A venit şi a spus că plăteşte oricât, dar când a văzut după aceea la licitaţie ce scoruri erau, s-a retras. Deci degeaba nu putem să facem munca ca să-i îmbogaţim pe unii", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Parcarea respectivă n-a fost terminată nici până acum, deşi construirea a început în urmă cu peste trei ani, şi se află, teoretic, în proprietatea Primăriei. "Vreau să spun că afirmaţiile celor de la primărie sunt false. Am încercat în repetate rânduri să obţin avize de construire atât pentru o parcare la Traian, cât şi la Moldova Mall, pe care l-am deţinut până în 2006. Am fost refuzat sistematic. Între timp, clienţii îmi spun că se duc la Hotel Unirea, pentru că acolo au parcare. Am discutat cu firma de avocatură, vom acţiona în judecată primăria, am făcut sesizări la toate instituţiile de stat locale şi centrale pentru rezolvarea situaţiei", a declarat omul de afaceri Dănuţ Prisecariu.

La Hotelul Traian se cazează, de obicei, când ajung la Iaşi preşedinţii de stat, premierii sau ambasadorii.

Pe de altă parte, proprietarii Hotelului Unirea nu sunt afectaţi de grija edililor pentru spaţiul pietonal. Clienţii de la Unirea îşi pot parca maşina în cotinuare pe o suprafaţă întinsă care compune Piaţa Unirii. În acelaşi timp, o cafenea deschisă recent pe una dintre laturile pieţei a primit aviz din partea municipalităţii pentru a-şi amplasa terasa pe o suprafaţă de câţiva zeci de metri pătraţi din suprafaţa pieţei.

Citiţi mai multe despre politică administrativă a Primăriei Iaşi:

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

Jaful CET Iaşi - o nebuloasă de zeci de milioane de euro cu firme-fantomă şi oameni-cheie intraţi în pământ

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite