Cum să îngropi 1,5 milioane de euro din banii Europei. Telescaunul de la Iaşi, o investiţie ridicolă, imposibil de amortizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei luni şi jumătate de la inaugurare, instalaţia de telescaun din pădurea Ciric ar putea fi închisă fără probleme. Numărul călătorilor care plătesc zilnic biletul pentru urcare sau coborâre poate fi numărat pe degetele de la cele două mâini.

Oficialii Primăriei Iaşi anunţau cu emfază în urmă cu câţiva ani că locuitorii oraşului se vor putea plimba cu telescaunul chiar la marginea municipiului, prin pădurea Ciric.

Proiectul a fost primit cu rezerve şi a fost criticat atât de opoziţia din Consiliul Local Iaşi, cât şi de o parte a opiniei publice. Argumentele contestatarilor s-au învârtit în jurul a două probleme: traseului prin pădure nu este deloc spectaculos vizual, iar instalaţiei îi lipseşte o utilitate certă. Telescaunul are cel mai scurt traseu din România, doar 360 de metri, şi face legătura între o zonă pustie a oraşului, Moara de Foc, unde se poate ajunge doar cu un alt mijloc de transport, şi complexul de agrement Ciric. 

În ciuda opoziţiei publice, şefii Primăriei s-au încăpăţânat să finanţeze şi să construiască telescaunul. Investiţie s-a ridicat la aproximativ 1,5 milioane de euro şi a făcut parte din proiectul mare de modernizare a bazei de agrement Ciric, care a costat 11 milioane de euro, majoritatea banilor fiind accesaţi din fonduri europene.

Telescaunul a fost inaugurat pe 1 mai 2013, împreună cu întreg complexul de agrement, în prezenţa edililor oraşului, care au şi chemat un sobor de preoţi ca să-l sfinţească. Mulţi dintre primii clienţi ai instalaţiei, care traversează pădurea de la marginea complexului de agrement, s-au plâns de viteza ridicol de mică, precum şi de faptul că priveliştea deosebită la care se aşteptau odată urcaţi în înălţime este cvasi-inexistentă. Călătoria durează 6 minute şi 11 secunde, costă 8 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Imaginea proastă creată încă din start, corelată cu scandalul apărut la doar trei zile de la inaugurare, când telescaunul s-a stricat şi a intrat în revizie tehnică, a făcut ca foarte puţini ieşeni să-l folosească. În ciuda faptului că Primăria Iaşi raportează încăsări-record la Ciric, care depăşesc 20.000 de lei într-o zi de duminică, oficialii municipalităţii spun că nu ştiu exact câţi călători sunt la telescaun şi nici ce încasări produce instalaţia. O simplă călătorie în preajma locului de agrement poate lămuri, însă, situaţia. Ieri, 17 august, o zi de sâmbătă foarte frumoasă la Iaşi, a adus la complexul de agrement mii de ieşeni, dar instalaţia de telescaun a stat mai mult în stand-by din cauza lipsei de clienţi.

În disperare de cauză, municipalitatea a inventat abonamentul la telescaun, aprobat printr-o hotărâre intrată în vigoare la începutul lunii august. Astfel, potrivit strategilor de marketing ai Primăriei, copiii până în 14 ani, studenţii, veteranii de război sau persoanele cu dizabilităţi ar trebui să fie tentaţi să plătească lunar 45 de lei, care le asigură doar 10 călătorii. Adică, o reducere de 50 de bani pentru fiecare călătorie. Abonamentului similar adresat adulţilor i-a fost fixat valoarea de 60 de lei.

Pe aceeaşi temă:

Made în Iaşi! Telescaunul inaugurat cu mare fast la baza de agrement Ciric s-a stricat după doar trei zile de funcţionare

Centrul timpului liber la Iaşi, Lacul Ciric, a fost curăţat, modernizat, dotat cu telescaun şi va fi redeschis pe 1 Mai. Tarifele, cuprinse între 5 şi 80 de lei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite