Cum au infectat politicienii făloşi o secţie de mari arşi în timpul inaugurării. După festivitate, s-a pus din nou lacătul din cauza germenilor presăraţi de oficialităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia Clinică de Chirurgie Plastică şi Mari Arşi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, unitate care ar trebui să asigure primele paturi pentru pacienţii cu arsuri grave din Moldova, a fost închisă imediat după inaugurare.

Unitatea a fost „dată în folosinţă” cu fast, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, precum şi a ministrului Sănătăţii, pe 16 octombrie, la Iaşi. La eveniment a participat chiar şi un sobor de preoţi, care a sfinţit noua clădire, ministrul precizând, la faţa locului, că „de a doua zi”, unitatea va fi dată în folosinţă. 

“Se respectă toate circuitele, există filtre de aer în saloanele pentru marii arşi. Eu am declarat că nu voi merge la nicio deschidere dacă mâine nu va putea intra primul pacient”, spunea, la festivitate, Pintea.

În realitate, noua clinică de la Iaşi, care a costat aproximativ 50 de milioane de lei, nu a fost dată în folosinţă de atunci, dovadă fiind şi cazul unui pacient ars adus cu avionul de la Târgu Mureş, însă care nu a putut fi internat în noua unitate. Asta deoarece, politicienii veniţi la inaugurare au infectat spaţiul.

Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” au precizat că nu au dat în folosinţă efectiv noul spaţiu deoarece, după inaugurare, testele epidemiologice au fost parţial neconforme. Analiza a fost realizată de către epidemiologii din cadrul spitalului, rezultatele probelor prelevate din apă şi aer relevând prezenţa unor germeni. 

Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al spitalului: „Probele care au fost luate pentru verificare epidemiologică de la nivelul filtrelor din spaţiul nou creat pentru pacienţii mari arşi au ieşit deocamdată parţial neconforme, astfel încât s-au dispus măsuri suplimentare iar maine se vor lua din nou aceste probe. Dorim să existe condiţii de siguranţă pentru pacienţii de acolo, care prezintă un mare risc infecţios prin natura patologiei pentru care sunt internaţi”.

În schimb, Ministerul Sănătăţii a reacţionat şi a precizat că, la inaugurarea din data de 16 octombrie 2019 au participat mai multe „persoane care au vizitat secţia fără echipamente corespunzătoare”, din acest motiv fiind nevoie de dezinfecţia ulterioră a spaţiului.

„După acest proces, în 18 si 19 octombrie au prelevate de catre SPIAM din cadrul unităţii sanitare, prima serie de probe de sanitaţie şi microfloră care au fost conforme. Astăzi (n.r. - 23 octombrie) a mai fost prelevat al doilea set de probe, iar rezultatele vor fi gata la începutul săptămânii viitoare”, a precizat Ministerul Sănătăţii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite