Cum i-a lăsat guvernul pe pădurari cu mâinile goale în faţa „haiducilor“. Decizia prin care armele Kalaşnicov le-au fost confiscate fără a primi altceva în schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO exclusivnews
FOTO exclusivnews

Pădurarii români nu mai au voie să folosească arme cu ţeava lungă din ianuarie 2018, ca urmare a unei hotărâri de Guvern luată adoptată de premierul interimar Mihai Fifor. La Iaşi, de pildă, judeţ unde un pădurar fără armă a fost ucis de tăietorii de lemne, Direcţia Silvică se chinuie de atunci să îşi doteze pădurarii cu pistoale, în timp ce sute de mitraliere Kalaşnicov sunt indisponibilizate la sediul instituţiei.

În prima şedinţă de Guvern a premierului interimar Mihai Fifor, de pe 17 ianuarie 2018, a fost adoptată Hotărârea de Guvern (HG) nr. 11, ce a avut efecte importante asupra pădurarilor din România. Actul normativ reglementa normele de aplicare ale legii din 2004 privind armele şi muniţiile, printre prevederi aflându-se şi un articol care interzicea portul şi folosirea „armelor utilitare cu ţeavă lungă în activităţi de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor“.

În judeţul Iaşi, până ca HG 11 să fie publicată în Monitorul Oficial, cei 162 de pădurari foloseau puşti Kalaşnikov. Cum folosirea lor deveniseră ilegală, toate au fost adunate înapoi în gestiunea direcţiei, pădurarii aşteptând, în schimb, pistoale.

La finele anului 2018, Romsilva a iniţiat o procedură de licitaţie pentru a achiziţiona pistoale letale şi neletale pentru pădurarii din judeţul Iaşi. Achiziţia a fost împărţită pe loturi, fiind contestată una dintre firmele pierzătoare. Un proces este şi acum pe rol, după ce cererea de revizuire a firmei a fost admisă.

Direcţia Silvică din Iaşi a achiziţionat totuşi armele necesare pădurarilor, care însă nu au ajuns pentru toată lumea.

„La 30.09.2019, pentru personalul de teren, Direcţia Silvică Iaşi asigură arme de serviciu pentru un număr de 138 de angajaţi, după cum urmează: pistoale cu glonţ (letale) cal. 9 mm - 89 bucăţi; pistoale cu gaze si/sau bilă de cauciuc (neletale) cal. 9 mm - 49 bucăţi. De asemenea, unitatea noastră deţine în stoc, arme de vânătoare, iar în cazul în care se va proceda la modificarea legislaţiei în vigoare, în sensul permiterii efectuării pazei fondului forestier naţional cu astfel de arme, unitatea noastra va putea asigura necesarul de armament pentru întreg personalul silvic“, a transmis Direcţia Silvică.

Răducu Gorcioaia, pădurar în cantonul Sireţel, se afla pe lista celor care nu au primit arme de serviciu pentru a-şi proteja cele 536 de hectare pe care le avea în subordine. Vineri, 13 septembrie, bărbatul de 50 de ani a fost găsit mort în maşina sa, după ce a fost a fost ucis de trei persoane, de 16, 17 şi 50 de ani. Pădurarul a fost lovit cu toporul în cap, de patru ori. Cel care a dat efectiv cu toporul se numeşte Neculai G., şi are 17 ani. Atât el, cât şi ceilalţi doi, se află în prezent internaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola“, unde urmează să fie expertizaţi psihiatric.

Gorcioaia nu reclamase înainte de tragedie, în cei 20 de ani cât a lucrat ca pădurar, să fi avut probleme cu cei care taie ilegal lemne, cantonul său fiind considerat unul cu risc de pericol scăzut. Acum trei zile, un alt pădurar, de aceasta dată din Maramureş, a fost găsit mort, împuşcat, suspiciunea fiind că ar fi fost ucis tot de cei care taie ilegal lemne.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite