Cum să te hidratezi corect: ce şi cât trebuie să bei ca să te menţii în formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vara trebuie consumată o cantitate mai mare de apă FOTO: Shutterstock
Vara trebuie consumată o cantitate mai mare de apă FOTO: Shutterstock

Sezonul cald este cel în care punem mai mult accent pe o hidratare corectă a organismului. În primul rând, aşa cum este de aşteptat, trebuie consumată o cantitate mai mare de apă. Aceasta trebuie stabilită în funcţie de vârstă, sex şi activitate fizică.

Vara, când temperaturile ating valori ridicate, este extrem de important să ne asigurăm o hidratare suficientă pentru a ne menţine sănătatea. Studiile arată că aportul de calorii din băuturi s-a dublat în ultimii 50 de ani mai ales ca urmare a apariţiei a nenumărate băuturi răcoritoare sau ceaiuri.

Specialiştii recomandă să se bea răcoritoare, însă nu bogate în calorii. „Indiferent dacă este îmbuteliată sau de la robinet, apa este benefică pentru organism. Fără calorii inutile, apa ajută la hidratarea muşchilor şi a creierului pentru o bună performanţă fizică şi intelectuală. Cantitatea zilnică de apă pe care ar trebui să o consumaţi depinde de greutate, sex şi nivelul de activitate fizică. Limitaţi băuturile răcoritoare şi pe cele îndulcite cu zahăr. Peste 35% din zaharurile adăugate pe care le consumăm provin din băuturile răcoritoare. Consumaţi-le doar ocazional şi nu in fiecare zi“, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Indicat este să se consume lapte, acesta fiind o sursă bună de calciu, dar şi pentru că ajută la hidratare. Trebuie evitat alcoolul la picnicuri şi ieşirile de sezon pentru că acesta nu are rol de hidratare, ci poate chiar duce la o deshidratare a organismului. 

‘’Laptele este una dintre cele mai bune surse de calciu pentru organism şi poate fi şi o metodă bună să vă menţineţi hidratarea, întrucât conţine aproximativ 90% apă. Pe lângă calciu, laptele mai conţine fosfor, proteine, riboflavină şi vitamina D. Picnicurile şi petrecerile de pe plajă sunt o bună ocazie pentru a consuma alcool, dar alcoolul are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că poate cauza deshidratarea organismului’’, încheie nutriţionistul Adina Rusu. 

Vă mai recomandăm:

De ce este strict interzis alcoolul în dieta alimentară. Un singur pahar cu vin ajunge la o valoare calorică uriaşă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite