Cum a furat o menajeră o sacoşă de aur de la familia unui doctor. Femeia s-a apărat spunând că a făcut sex cu stăpânul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Iaşi şi soţul ei au fost deferiţi justiţiei fiind acuzaţi de furt într-un caz pentru care autorităţile au avut nevoie de 6 ani pentru a-l soluţiona. Ieşeanca ar fi sustras o cantitate mare de aur de la familia la care lucra însă a venit cu o apărare care i-a pus pe gânduri pe anchetatori.

Lăcrămioara-Florenţa Lainber (45 de ani) a început să lucreze la casa soţilor L.A. începând cu anul 2008, ocupându-se cu curăţenia. Din 2010, femeii i s-a încheiat contract de muncă, de atunci venind zilnic în locuinţa celor doi soţi. La momentul respectiv, soţul menajerei era poliţist local şi împreună aveau doi copii. În primăvara anului 2010, în locuinţa soţilor L.A. s-a făcut curăţenie generală, ocazie cu care sacoşa cu bijuterii a fost depozitată pentru o perioadă în garaj, ulterior fiind adusă în locuinţă.

„În cursul lunii noiembrie 2010, pe fondul relaţiei de încredere cu persoanele vătămate şi profitând de lipsa de supraveghere din partea acestora, inculpata a sustras o brăţară de aur, pe care a amanetat-o. Fapta a fost motivată de lipsa banilor pentru cumpărarea lemnelor pentru iarnă, situaţia materială a familiei sale fiind precară. Deşi, iniţial, inculpata a arătat că intenţiona să răscumpere această brăţară şi să o pună la loc, nu a reuşit acest lucru. A prelungit o dată contractul de amanet, ulterior renunţând la răscumpărare şi reluând în schimb activitatea de sustragere“, se arată în rechizitoriu.

Cum s-a apărat menajera

În acelaşi document, procurorii notează că, începând cu luna decembrie 2010, soţul menajerei a început să se ocupe de lăsarea bijuteriilor de aur în magazinele de amanet. În unele situaţii, menajera lua şi câte două bijuterii pe lună, furturile având loc timp de un an. 43 de contracte de amanet au identificat procurorii pe numele celor doi soţi, în cele mai multe cazuri bijuteriile fiind lăsate amanet pe sume cu mult sub valoarea lor reală. Printre bijuteriile furate s-au numărat cercei, medalioane, brăţari, lanţuri sau inele. Toate de aur, de 14 sau 18 carate. Ar fi vorba de un total de 383 de grame de aur, conform calculelor procurorilor, care mai susţin că menajera s-ar fi oprit în noiembrie 2010, când a observat că luase prea multe bijuterii, şi nu reuşise să restituie niciuna. 

Investigaţia din acest caz a pornit în 2011, atunci când doctoriţa I.L.A. a sesizat poliţia cu privire la bijuteriile care îi dispăruseră.  Anchetatorii aveau să dea peste o adevărată telenovelă, după ce Lăcrămioara Laibner a venit cu apărarea că ar fi primit bijuteriile de la M.L.A., soţul doctoriţei, cu care, a declarat menajera, ar fi avut o relaţie amoroasă. Apărarea menajerei a convins cel puţin doi procurori să închidă dosarul şi să claseze acuzaţiile de furt aduse soţilor Leibner, principalul motiv fiind că soţul doctoriţei i-ar fi dat de bunăvoie bijuteriile menajerei, pentru a întreţine raporturi sexuale cu el. De fiecare dată, ordonanţele de clasare (sau de neînceperea a urmăririi penale, conform procedurii din vechiu Cod de Procedură Penală) au fost atacate în instanţă, iar anchetatorii au fost nevoiţi să reia munca de cercetare. În cele din urmă, dosarul a fost preluat chiar de procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria, Monica Palaghia.

În actul de acuzare, ajuns recent pe masa judecătorilor, apărarea Lăcrămioarei Laibner cum că ar fi primit bijuteriile cadou de la M.L.A. sunt desfiinţate: „Inculpata şi-a schimbat de fiecare dată declaraţia, iniţial recunoscând fapta comisă, iar ulterior, pe rând, declarând că bijuteriile i-au fost făcute cadou de A.L.M., prima după ce ar fi sărutat-o, în următoarea zi, întrucât A.L.M. a solicitat şi obţinut favoruri sexuale de la inculpată, ce s-au consumat de mai multe ori, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru ca în final să declare că bijuteriile i-au fost făcute cadou în urma unui singur raport sexual dintre aceasta şi A.L.M., pentru ca ea să nu îi spună nimic numitei A.L.I. De asemenea, inculpata are declaraţii contradictorii şi cu privire la provenienţa bijuteriilor“, se arată în rechizitoriu.

Şase ani de anchetă

Avocaţii celor doi soţi păgubiţi în acest dosar sunt contrariaţi de perioada îndelungată de timp cât a durat pâna ca ancheta să fie finalizată. Contactat telefonic, avocatul Robert Amuntencei, apărătorul soţilor L.A., ne-a precizat: „Pe parcursul celor 6 ani de cercetări, judecătorii au sancţionat de mai multe ori organele judiciare pentru tergiversarea cercetărilor, reuşindu-se, într-un final, soluţionarea cauzei cu emiterea rechizitoriului.“

 Lăcrămioara Lainber s-a apărat spunând că relaţia dintre soţii L.A era rece, cei doi se certau des, şi în acest context apărând şi relaţia extraconjugală. Declaraţiile sale nu sunt confirmate de cercetările procurorilor. Ea şi soţul ar trebui să achite 150.000 de lei familiei L.A., dacă vor fi găsiţi vinovaţi la finalul procesului care urmează să înceapă la Judecătoria Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite