Cum a fost prins un turnător la Securitate care a vrut să ajungă politician. Sursa „Cătălin“ îi făcuse rău unei profesoare care se îndrăgostise de un kenyan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crezând că nimeni nu va afla că a fost „turnător” în timpul regimului comunist, un bărbat de 61 de ani a minţit că nu a avut nicio legătură cu Securitatea. Minciuna a fost devoalată după ce individul a vrut să devină consilier local. El a fost condamnat pentru fals.

Mihai Zaharia (61 de ani), din comuna Stănileşti, judeţul Vaslui, a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals, decizia definitivă în cazul său fiind luată de Curtea de Apel Iaşi. 

Magistraţii acestei instanţei au finalizat şi motivarea deciziei, din document reieşind că Zaharia „a recunoscut în totalitate” faptele penale imputate.

Zaharia a intrat in vizorul oamenilor legii după ce în 2008 a candidat la alegeri pentru funcţia de consilier în cadrul Consiliului Local al comuna sa. Conform procedurii, tot atunci, vasluianul a completat o declaraţie pe propria răspundere în care a susţinut că nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii.

„În conformitate cu prevederile acestui act normativ, direcţia de specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a analizat, din oficiu, veridicitatea aspectelor declarate pe propria răspundere de către inculpatul Zaharia Mihai, stabilind, într-o notă de constatare, că există indicii cu privire la faptul că cele declarate de inculpat nu sunt reale”, se arată în motivarea Curţii de Apel Iaşi, în care se mai arată că, în 2012, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat calitatea de colaborator a lui Zaharia.

Mihai Zaharia a fost recrutat de Securitate în 1981, el având numele conspirativ „Cătălin”. Rolul său era de a oferi informaţii despre cadrele didactice din Şcoala Generală de 10 ani Lunca Banului şi Şcoala generală Broscoşeşti. Pe 27 septembrie 1983, de pildă, Zaharia ar fi întocmit o notă informativă în care a relatat că directoarea celei din urmă unităţi de învăţământ „şi-a făcut timp de plimbare, în timp ce toate cadrele împreună cu elevii mergeau la muncă patriotică”.

Zaharia ar fi oferit informaţii ce au stat la baza unui dosar de urmărire informativă a respectivei directoare, care voia să se căsătorească cu un cetăţean kenyan. În cele din urmă, cadrul didactic a fost dat afară. 

 „În urma deselor semnalări (prin reţeaua informativă), inclusiv în notele informative furnizate de sursa «Cătălin», confirmate de informaţiile obţinute prin măsura interceptării corespondenţei sau a postului telefonic, privind continuarea relaţiei titularei cu alt cetăţean de origine străină, cu care intenţiona să se căsătorească, cât şi activitatea profesională necorespunzătoare, titulara a fost îndepărtată din învăţământ în decembrie 1983/ianuarie 1984”, se arată în decizia judecătorească care a consfiinţit că Zaharia a fost colaborator al Securităţii. Aceasta poate fi consulată în documentul de mai jos. 

         

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite